Search
Close this search box.

Evropski parlament podržao Izvještaj o Crnoj Gori

Evropski parlament podržao je Izvještaj o Crnoj Gori za prošlu godinu.

Izvjestilac za Crnu Goru Čarls Tanok ranije je kazao da “zemlja dobro napreduje i da je Crna Gora i dalje vodeći kandidat za sljedeću članicu EU.

“Vidimo da zemlja dobro napreduje, 31 od 33 poglavlja je otvoreno, a Vlada Crne Gore se uključila punom snagom u demokratski proces, a takođe postoji snažna podrška javnosti za pristupanje EU”, rekao je Tanok.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han, podsjećamo, kazao je da je Crna Gora učinila snažne korake kada je riječ o institucionalnom okviru koji je u zemlji ustanovljen.

“Država je sada opredijeljena ka regionalnoj saradnji i u kontekstu Zapadnog Balkana to nije mali zahvat. Crna Gora je država sa jasnom perspektivom za pristupanje EU, i 31 od 33 otvorena poglavlja jasno to pokazuju. Nacionalni parlament ima značajnu ulogu u ovom procesu i pozdravljam to što se veliki dio opozicije vratio u parlament. U oktobru je formiran i Odbor za izborno zakonodavstvo, a mandat ovog odbora zasnovan je na predlogu dvije opozicione stranke. Žao mi je što te dvije stranke ne sudjeluju u njegovom radu, jer sve stranke treba da imaju proaktivnu ulogu u ovom procesu”, rekao je Han.

Izvor:AntenaM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor