Search
Close this search box.

Euromost podnijela tužbu Upravnom sudu protiv nezakonitog rješenja predsjednika opštine Bijelo Polje Petra Smolovića


Nevladina organizacija,,Euromost” je podnijela tužbu Upravnom sudu, protiv nezakonitog rješenje predsjednika opštine Bijelo Polje Petra Smolovića Br. 01-018/20-853 od 17.09.2020. godine, o izmjenama i dopuni Rješenja o imenovanju Komisije za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama broj 01-249 od 05.07.2019. godine, zbog povrede pravila postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i pogrešne primjene materijalnog prava

Petar Smolović

Na osnovu člana 21. Stav 1. Odluke o kriterijumu, načinu i postupku raspodjele sredstava za finansiranje projekata nevladinih organizacija(,,Sl. List CG- Opštinski propisi” . br.04/17), član 28 stav 6 Član Komisije iz reda predstavnika Opštine ne može biti član nevladine organizacije.

Medjutim predsjednik opštine Bijelo Polje je kroz svoje rješenje povrdijedio pravilo postupka, pogrešno i nepotpuno utvrdio činjeničnog stanja i pogrešno primjenio materijalno pravo, pri tom kršući Odluku o kriterijumu, načinu i postupku raspodjele sredstava za finansiranje projekata nevladinih organizacija(,,Sl. List CG- Opštinski propisi” . br.04/17),jer je na mjestu predsjednika i člana Komisije postavio svog potpredsjednika Ernada Suljevića, koji je ovlašćeno lice i osnivač nevladine organizacije ,,Demokratski progres”, sa prebivalištem u Bijelom Polju, a što se vidi i na sajtu Ministarstva zaa javnu upravu.

Ernad Suljević

Takodje, rješenje o imenovanju Komisije za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama, nije u skladu sa Zakonom o NVO (“Službeni list Crne Gore”, br. 039/11 od 04.08.2011, 037/17 od 14.06.2017) gdje je u članu 32b Komisija za raspodjelu sredstava, jasno naglašeno kako se vrši izbor Komisije i koliko članova sačinjava Komisiju i koje su nadležnosti Komisije.

Smolović je sa ovakvim rješenjem otvorio put prema zloupotrebama i korupciji pri donošenju Odluke o raspodjeli sredstava nevladinim organizacijama.

Da Smolovića ne interesuju niti zakoni niti opštinske Odluke, govori i činjenica da i nakon našeg obavještenja, i nakon podnošenja tužbe,, raspisuje javni poziv za dodijelu sredstava NVO, kazali su iz ove organizacije.

Euromost će nastaviti da prati ovaj slučaj i neće odustati, dok se ne ispoštuju sve zakonske obaveze kao i Zakon o NVO.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor