Search
Close this search box.

“EU želi da podrije odbranu granica”

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da Evropska unija želi da od nekih članica preuzme odbranu spoljnih granica kako bi olakšala ulazak migranata.

(Beta/AP)

Orban, žestoki protivnik imigracija, rekao je na otvaranju jesenjeg zasijedanja mađarskog parlamenta da birokrate iz EU “ne žele da zaustave imigracije, one žele da njome upravljaju”.

Pošto je predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker preložio prošle nedjelje da se do 2020. razmjesti dodatnih 10.000 graničara granične službe EU Fronteksa, Orban je rekao da je dobro što se EU “konačno okrenula zaštiti granica”.

“Ali nije dobro ako žele da nam uzmu pravo na zaštitu granica i ako Brisel želi da upravlja odbranom mađarskih granica. Naše granice štite ne samo profesionalci već i patriote”, rekao je Orban.

Mađarski premijer je naveo izjavu njemačke kancelarke Angele Merkel od 12. septembra kada je rekla da bi članice EU trebalo da prepuste neka svoja ovlašćenje Fronteksu.

Orban je, međutim, ignorisao dio iz istog govora kada je Merkel rekla da članice EU moraju podijeliti teret migracija kao znak solidarnosti, čemu se on opire.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor