Epidemiološka situacija u BP stabilna

Epidemiloška situacija u Bijelom Polju je pod kontrolom te stoga, kako je izjavila Ifeta Erović iz tamošnjeg Doma zdravlja (DZ), nije zabilježen nagli skok broja novopozitivnih na virus korona. Tačnije, na dnevnom nivou broj novopozitivnih u prosjeku je bio oko 11, u prethodne dvije sedmice.

„Broj pregleda je konstanta u odnosu na prethodnu nedjelju i on se kreće u prosjeku od 95 pacijenata u kovid ambulanti. Broj testiranih u posljednjih 15 dana je u prosjeku oko 35, dok je broj pozitivnih negdje oko 11 na dnevnom nivou“, navela je Erović u izjavi za agenciju Mediabiro.

Prema njenim riječima, trenutno se organizuje i pravi plan vakcinacije u DZ, koji će se sprovoditi na teritoriji Bijelog Polja.

„Vakcinacija će se sprovoditi po prioritetnim grupama. U toku su pripreme, što se tiče pravljenja spiskova. Sa vakcinacijom se počinje onda kada se naprave spiskovi, i kada dobijemo vakcine od Instituta za javno zdravlje (IJZ)“, dodala je Erović.

Epidemiloška situacija je stabilna i u JU Domu starih Bijelo Polje, gdje su, prema riječima pomoćnice direktora te ustanove Marijane Smolović, svi korisnici su izašli iz izolacije.

„Trenutno u našoj ustanovi nema aktivnih slučajeva kovida 19. Pet korisnika je na bolničkom liječenju, i oni su stabilnog zdravstvenog stanja. Poslali smo IJZ-u spisak korisnika koji će biti vakcinisani, i od njih očekujemo povratnu informaciju kada će početi vakcinacija“, kazala je Smolović zahvalivši se Opštini Bijelo Polje na donaciji u vrijednosti od 5.000 eura za sredstva koja koriste u borbi protiv koronavirusa.

U Bijelom Polju sve inspekcije na teritoriji Opštine redovno sprovode kontrole iz svojih nadležnosti u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

„U periodu od 10. do 17. februara ukupno su izvršene 453 kontrole od strane Sanitarne inspekcije, Inspekcije rada, Tržišne inspekcije, Sekretarijata za inspekcijske poslove kao i Turističke inspekcije gdje nisu utvrđene nepravilnosti. Centar bezbjednosti je u sklopu svojih nadležnosti podnio i četiri krivične prijave“, naveo je zdravstveni inspektor Alija Kujović.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor