Search
Close this search box.

Eksploatacijom kamena stekli protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 6,7 miliona eura

Službenici Sektora za borbu protiv kriminala su, u saradnji sa službenicima Centra bezbjednosti Nikšić, državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću podnijeli krivičnu prijavu protiv M.K. (67) i „Progres&Co“ d.o.o iz toga grada, zbog sumnje da su izvršili krivično djelo nedozvoljena proizvodnja.

Ilustracija, Foto: Panthermedia/Profimedia
Ilustracija, Foto: Panthermedia/Profimedia

Tokom izviđaja, koji je sprovođen u saradnji sa Osnovnim državnim tužilaštvom u Nikšiću i Upravom za inspekcijske poslove – rudarskom inspekcijiom, utvrđeno je da su M.K., kao odgovorno lice u „Progres&Co“ d.o.o iz Nikšića, i ovo pravno lice, izvršili djelo koje im se stavlja na teret na način što su, kako se sumnja, neovlašćeno proizvodili i prerađivali robu za čiju proizvodnju ili prerađivanje je potrebno odobrenje nadležnog organa, u namjeri da sebi pribave protivpravnu imovinsku korist.

Oni su, kako se sumnja, od aprila 2015. do februara 2021. godine izvršili nezakonitu eksploataciju rudno mineralne sirovine, arhitektonsko – građevinskog kamena u količini od 20.022 m/3.

Eksploatacijom ove količine arhitektonsko – građevinskog kamena osumnjičeni su stekli protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 6.707.370 eura, pri čemu je država pretrpjela materijalnu štetu, po osnovu neuplaćene zakonski određene koncesione naknade za eksploataciju ove količine arhitektonsko – građevinskog kamena.

Pripadnici policije i rudarske inspekcije su 19. februara, postupajući na osnovu operativnih informacija o nelegalnoj eksploataciji kamena, izvršili provjere četiri katastarske parcele, a kojom prilikom su zatekli mehanizaciju koja je vršila eksploataciju i utovar arhitektonsko – građevinskog kamena.

Tokom vršenja provjera utvrđeno je da „Progres&Co“ d.o.o iz Nikšića nema zaključen koncesioni ugovor o pravu na detaljna geološka istraživanja i eksploataciju kamena na tim katastarskim parcelama, kao i da se predmetne parcele u prostornom planu opštine Nikšić ne nalaze kao prostor koji je namijenjen za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju mineralnih sirovina, saopštili su iz Uprave policije.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor