Državi bi pripalo 62 do 68 odsto prihoda od prodaje nafte

O isplativosti projekta proizvodnje nafte i gasa u Crnoj Gori može se govoriti tek kad se završi istražno bušenje i kada se bude znalo kolike se količine nafte i gasa nalaze u crnogorskom podmorju, saopšteno je Pobjedi iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Iz tog resora Vlade naveli su da ukoliko se potvrde očekivanja o izuzetno bogatom nalazištu, Crna Gora bi prihodovala 62 do 68 odsto ukupnog prihoda od prodaje nafte.

“To bi bio značajan zamajac za dalji razvoj crnogorske ekonomije, od čega bi korist imalo nekoliko narednih generacija crnogorskih građana”, kazali su Pobjedi iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Iz Ministarstva su pojasnili da je ugovorom definisano da od neto profita koncesionara Crnoj Gori pripada 54 odsto.

“Zatim imamo porez koji se kreće od 5 do 12 procenata na proizvedenu količinu ugljovodonika. Kad se sve to obračuna, Crnoj Gori pripada dobit između 62 i 68 procenata, a taj raspon diktira model proizvodnje”, precizirali su iz Ministarstva.

Na pitanje postoje li projekcije koliko bi Crna Gora godišnje zarađivala od proizvodnje nafte i gasa, iz Ministarstva kapitalnih investicija su saopštili da ne bi bilo dobro licitirati sa tačnim ciframa dok se ne završi istražno bušenje.

U tom resoru Vlade smatraju da bi proizvodnja nafte i gasa mogla početi za četiri do šest godina, nakon istraživanja.

“Ukoliko bi se potvrdilo da nalazište sadrži rezerve nafte i gasa koje bi bile ekonomične za eksploataciju, proizvodnja bi, nakon neophodnih priprema, mogla da počne u roku od četiri do šest godina”, rekli su iz Ministarstva.

Konzorcijum kompanija Eni i Novatek u četvrtak je započeo prvo istražno bušenje u crnogorskom podmorju.

Planirano je da bušenje prve istražne bušotine, koja se nalazi na 28 kilometara od obale i buši se na dubini od 6.525 metara, traje između 120 i 180 dana, te da će do kraja ove godine biti poznato da li na ovoj lokaciji postoje komercijalna nalazišta ugljovodonika.

Druga istražna bušotina, koja je takođe dio radnog programa predmetnog ugovora, će biti nešto bliža obali, na oko 18 km udaljenosti, a biće znatno plića i ne dublja od 1.500 metara.

Prvo istražno bušenje se realizuje u skladu sa radnim programom Ugovora o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika sa koncesionarima Eni i Novatek koji je potpisan u septembru 2016. godine.

Koncesionari Eni i Novatek su, u skladu sa obavezama iz radnog programa Ugovora o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika, izvršili 3D seizmička istraživanja krajem 2018. godine, a tokom 2019. godine izvršena je obrada prikupljenih podataka, kao i geološke i geofizičke studije.

Na osnovu obrađenih podataka definisan je prospekt za koji se vrši prvo istražno bušenje.

Početkom 2020. godine završeno je geomehaničko ispitivanje tla na mikrolokalitetima, a u cilju utvrđivanja geomehaničkih svojstava morskog dna na kome je pozicionirano postrojenje Topaz Driler.

Podsjećamo da je to postrojenje koje vrši prvo istražno bušenje u podmorju Crne Gore stiglo na predviđenu lokaciju 13. marta, nakon petodnevnog putovanja od Malte gdje su izvršene finalne pripreme za bušenje.

Crna Gora je zaključila ugovor o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika u podmorju i sa kompanijom Energean.

Iz Ministarstva kapitalnih investicija navode da je kompanija Energean završila svoj obavezni radni program, 3D seizmička istraživanja, interpretaciju podataka i sve potrebne studije i oni su sad u poziciji da traže partnera sa kojim bi organizovali istražno bušenje.

“Ukoliko započnu tu fazu, njihova je obaveza da izbuše jednu bušotinu dubine 3.000 metara uz eventualno još jednu opcionu bušotinu. Optimisti smo da će i Energean nastaviti sa trenutnom dinamikom i veoma brzo nakon Eni i Novateka započeti sa istraživanjem”, kazali su predstavnici Ministarstva.

Izvor: Cdm

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor