Search
Close this search box.

Drvoprerađivači zaprijetili blokadom saobraćajnica

Drvoprerađivači Berana, Plava i Andrijevice zaprijetili su juče da će organizovati proteste u vidu blokada lokalnih saobraćajnica, ukoliko se prilikom objavljivanja tendera za dodjelu sirovine iz državnih šuma jedan od kriterijuma bude i bodovanje radnika koje su koncesionari angažovali prošle godine. Naveli su da će, ako se navedeni kriterijum uzme u obzir, ujedno odgovornim u Upravi za šume i Ministarstvu poljoprivrede podnijeti krivične prijave za, kako su naveli, kršenja zakona.

    DRVOPRERAĐIVAČI BERANA, PLAVA I ANDRIJEVICE NA JEDNOM OD SASTANAKA/ -D.J.

U više navrata je Savez drvoprerađivača ukazivao javnosti i nadležnim institucijama da su privilegovani koncesionari godinama falsifikovali dokumentaciju i tako na nelegalan način dolazili do sirovine koju su preprodavali po zemljama regiona i sticali bogatsvo kršeći zabranu izvoza. Zbog toga je najviše trpjela finalna proizvodnja i mali prerađivači, jer nijesu mogli doći do sirovine. Pošto pojedinci u Upravi za šume i Ministarstvu poljoprivrede ovih dana na sve načine pokušavaju da vrate bodove na kadrovsku osposobljenost, odnosno bodove na fiktivne radnike iz prošle godine, prinuđeni smo da ponovimo uputimo apel da se stane na kraj fiktivnom zapošljavanju kao i navodnom zapošljavanju osoba sa invaliditetom, na koje ubiraju premije i zarađuju po radniku od 500 do 600 eura. Pored sporadičnih ukazivanja na tu nezakonitost niko od nadležnih nije reagovao, pogotovo državne institucije i tenderska komisija Uprave za šume koja je, kako se ispostavilo, tender formirala po želji šumske mafije. Zato poručujemo da ćemo protiv odgovornih podnijeti krivične prijave i kroz proteste blokirati saobraćajnice ukoliko se ne uvaže naše sugestije – istakli su drvoprerađivači Berana, Andrijevice i Plava.

Kazali su da opravdano simnjaju da odgovorni u nadležnim institucijama ponovo prilagođavaju tendere privilegovanim koncesionarima.

-Pošto 42 Vlada zbog nedostatka finansijskih sredstava za refundiranje zarada radnika sa invaliditetom nije uplaćivala sredstva tim firmama skoro pola godine, onda su te ‘”humane” firme vidjele da nema više zarade, pa su nakon medijskih prozivki za zloupotrebe, počele sa otpuštanjem tih radnika. Tako su uradili ove godine nakon čega su njihovi prijatelji u ministarstvu i Upravi za šume krenuli sa propagandom da moraju biti bodovani radnici iz prošle godine. Zapravo, mimo tog uslova privilegovani koncesionari ne bi mogi ni po jednom zakonskom osnovu da učestvuju na tenderu – ističu drvoprerađivači Berana, Plava i Andrijevice.

 

Izvor:Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor