Draganu Kovačeviću odbijeno jemstvo od 250 hiljada

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Kovačevića, kojom je obuhvaćeno još osam osoba, a terete se da su u okviru kriminalne organizacije pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od 660.000 euraViši sud u Podgorici nije prihvatio jemstvo od 250.000 eura koje je ponudio bivši direktor Uprave za nekretnine Dragan Kovačević. On je nakon puštanja iz pritvora pobjegao iz zemlje i za njim je bila raspisana potjernica od strane Višeg suda. Aktuelni premijer Crne Gore Dritan Abazović tada je saopštio da crnogorski organi imaju informaciju da se Kovačević krio u Srbiji, dok su iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije nakon toga saopštili da u sistemu Interpola nijesu pronašli potjernicu za bivšim direktorom crnogorske Uprave za nekretnine i da Crna Gora nije obavijestila Srbiju da ga potražuje.

Ako Crna Gora želi da provjeri da li je Dragan Kovačević na teritoriji Srbije, potrebno je samo da nam pošalje zamolnicu i mi ćemo imati osnov da izvršimo odgovarajuće provjere – poručili su tada iz MUP-a Srbije.

Međutim, krajem oktobra prošle godine Kovačević se pojavio u sudnici Višeg suda i odazvao se zakazanom suđenju, nakon čega mu je po drugi put određen pritvor.

Odbrana tvrdi da se radi o upravnom postupku

Odbrana Dragana Kovačevića na ročištu za kontrolu optužnice saopštila je da Specijalno tužilaštvo nije pružilo nijedan dokaz da su optuženi kroz pripadništvo kriminalnoj organizaciji prisvajali vrijedne parcele „na pjeni od mora“. Advokat Mitar Mugoša ukazao je sudu da se u konkretnom slučaju radi o upravnom postupku.

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Kovačevića, kojom je obuhvaćeno još osam osoba, a terete se da su u okviru kriminalne organizacije pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od 660.000 eura.

Kovačević je uhapšen 23. decembra 2021. godine zbog sumnje da je organizovao kriminalnu grupu koja je državno zemljište u zoni morskog dobra nezakonito upisivala na fizička i pravna lica, ali je 24. februara pušten na slobodu, nakon čega je pobjegao iz zemlje. U julu je navodno naređeno raspisivanje potjernice za njim zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba službenog položaja putem podstrekavanja i iznuda putem podstrekavanja

Pored Dragana Kovačevića, crnogorske vlasti su raspisale potjernicu i za osumnjičenim Aleksandrom Boljevićem, na osnovu koje je 31. maja uhapšen u Danskoj.

Specijalni tužilac Lidija Mitrović ostala je u cjelosti pri navodima optužnice kojom se optuženi terete za zloupotrebu službenog položaja, zloupotrebu službenog položaja u privrednom poslovanju, iznudu, iznudu putem pomaganja, protivpravno zauzimanje zemljišta, navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja, falsifikovanje isprave, utaju poreza i doprinosa.

Izvor:DAN

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor