Doseljenika sve više u Šavniku

Najviše doseljavanja zabilježeno je u Podgorici, Šavniku i Budvi, a iseljavanja u Nikšiću, Bijelom Polju i Cetinju, saopšteno je iz MonstataŽene starosti od 15. do 34. godine sele se više nego muškarci iste starosti. Najveća razlika u odnosu na muškarce je u starosnoj grupi od 25. do 29. godina i iznosi 249. U svim ostalim starosnim grupama osobe muškog pola više mijenjaju mjesto prebivališta.

Najveća razlika u odnosu na osobe ženskog pola je u starosnoj grupi od 55. do 59. godina i iznosi 45 – navode u Monstatu.

U prošloj godini pozitivan migracioni saldo je zabilježen u 10 opština.

– Razlika između doseljenih i odseljenih stanovnika najveća je u Podgorici i iznosi 1.174, a najveći negativan saldo zabilježen je u Nikšiću i iznosi 626 lica – preciziraju u Monstatu.

Najnoviji statistički podaci pokazuju da se nastavljaju negativni migracioni trendovi na sjeveru odakle se lani iselilo 769 lica.

– U sjevernom regionu Crne Gore je evidentiran negativan migracioni saldo i iznosi 769 lica. Pozitivan migracioni saldo je evidentiran u ostala dva crnogorska regiona, s tim što je on veći u primorskom i iznosi 417 lica, dok u središnjem regionu iznosi 352 lica. Tokom prethodne decenije evidentan je trend rasta broja stanovnika koji su promijenili mjesto prebivališta unutar Crne Gore osim 2020. godine koja je prepoznata kao prva godina pandemije kovid-19 sa strogim epidemiološkim mjerama. Broj lica koja su promijenila mjesto prebivališta u 2022. godini veći je za 59 odsto nego u 2013. godini – zaključuju u Monstatu.

Izvor: DAN

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor