Donald Tramp pred sudom u Njujorku

Bivši američki predsjednik Donald Tramp moraće da svjedoči u građanskoj istrazi države Njujork o svojoj poslovnoj praksi, odlučio je državni žalbeni sud.

Vijeće od četiri sudije u žalbenom odjeljenju državnog prvostepenog suda potvrdilo je odluku sudije sa Menhetna Artura Engorona od 17. februara, kojom se nameću pozivi za Trampa i njegovo dvoje najstarije djece da daju iskaz u istrazi državne tužiteljke Leticije Džejms, javlja Asošijejted pres.

Tramp je uložio žalbu, tražeći da se ta presuda poništi, a njegovi advokati su tvrdili da je naređenje Trampovima da svjedoče prekršilo njihova ustavna prava, jer bi se njihovi odgovori mogli koristiti u paralelnoj krivičnoj istrazi.

„Postojanje krivične istrage ne isključuje građansko otkrivanje srodnih činjenica, pri čemu stranka može iskoristiti privilegiju protiv samooptuživanja“, napisalo je četvoročlano sudsko vijeće, citirajući Peti amandman.

Trampovi i dalje mogu da se žale na presudu Apelacionom sudu.

Tužiteljka Džejms rekla je da je njena istraga pronašla dokaze da je Trampova kompanija koristila „prevarne ili obmanjujuće“ procjene imovine, kao što su golf tereni i neboderi, da bi dobila kredite i poreske olakšice.

Današnja presuda mogla bi da znači tešku odluku za Trampa o tome da li da odgovara na pitanja ili da ćuti, pozivajući se na Peti amandman, odnosno na pravo protiv samooptuživanja.

Sve što Tramp kaže u građanskom iskazu moglo bi da se iskoristi protiv njega u krivičnoj istrazi, koju nadgleda kancelarija okružnog tužioca Menhetna.

Na saslušanju prije Engoronove presude od 17. februara Trampovi advokati su tvrdili da je njegovo prisustvo na građanskom svjedočenju neprikladan pokušaj da se zaobiđe državni zakon, koji zabranjuje tužiocima da pozovu nekoga da svjedoči pred velikom porotom ne dajući mu imunitet.

Advokat iz kancelarije državnog tužioca rekao je Engoronu da nije neobično da se građanska i krivična istraga vode u isto vrijeme, a Engoron je odbio zahtjev advokata da se Trampovima pauzira građanska istraga do okončanja krivične.

Prošlog ljeta, na osnovu dokaza otkrivenih u građanskoj istrazi tužiteljke Džejms, kancelarija okružnog tužioca Menhetna optužila je Trampovu organizaciju i njenog dugogodišnjeg šefa finansija Alena Vajselberga za poresku prevaru, navodeći da je prikupio više od 1,7 miliona dolara od naknada za knjige.

Vajselberg i kompanija izjasnili su se da nisu krivi.

izvor: AntenaM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor