Domovi za stare da budu dostupni svima

Gotovo 80 hiljada pezionera u Crnoj Gori prima penziju nižu od osnovne cijene smještaja u Domu za stare, koja iznosi 400 eura. Da je cijena previsoka smatraju u Pokretu za penzionere i poručuju da domovi za stare treba da budu dostupnim svima. Ipak, i pezioneri s malim penzijama preko Centra za socijalni rad mogu doći do smještaja u domu, tako što će srodnici ali i država pomoći da se pokriju troškovi boravka.

Bračni par Perović iz Podgorice treće doba rado bi proživjeli u Domu za stare. No, to je za njih samo san iz kojeg ih budi realnost.

Šanse su male za gotovo 80.000 penzionera u zemlji, koji primaju penziju nižu od osnovne cijene smještaja u Domu za stare koja iznosi 400 eura.

Da je cijena previsoka smatraju u Pokretu za penzionere.

„Da bi se zadovolila socijalna pravda treba omogućiti dostupnim domove penzionerma koji su nanajnižem stubu egzistcije“, smatraju u pokretu.

Da su na to mislili – uvjeravaju nas iz Doma starih u Podgorici.

„Za ljude koji nemaju dovoljno sredstava oni se obraćaju Centru za socijalni rad, centar ocjenjuje koliko će učestvovati svim svojim primanjima i primanjima njihovih najbližih srodnika koji su u obavezi po zakonu da učestvuju u plaćanju. Ukoliko se i tada procijeni da bi se pokrili svi troškovi doma država doplaćuje ono što nedostaje“, kazala je direktorica Doma starih u Podgorici Jelena Šofranac.

A oni koji su smješteni u domu reći će vam da se isplati svaki plaćeni euro.

„Ovo je greota nazvat domom, ovo je omladinski a ne dom staraca“, kazala je Marta Dubak, korisnica Doma starih.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor