Dogovoren prekid vatre u Ukrajini na 12 sati zbog evakuacije civila

Četrnaesti je dan ruske invazije na Ukrajinu.

Poljska je juče poručila da svoje MiG-ove 29 šalje u američku bazu Ramstein u Njemačkoj, a pretpostavlja se da će ih Amerikanci „proslijediti“ Vazdušnim snagama Ukrajine.

Predsjednik SAD-a Džo Bajden objavio da će njegova zemlja zabraniti uvoz ruske nafte, plina i uglja.

11:22 Poljska spremna da pošalje Ukrajini avione, ali u okvirima NATO-a

Poljska je spremna da pošalje avione MiG-29 Ukrajini, ali samo u okvirima NATO-a, rekao je savjetnik poljskog predsjednika.

„SAD ne želi da ti avioni u Ukrajinu idu iz američkih baza“, rekao je Jakub Kumoh.

10:32 Ukrajina se saglasila sa prekidom vatre i predloženim pravcima za evakuaciju

Vojska Ukrajine je pristala na 12-časovni prekid vatre kako bi civili mogli da se evakuišu preko humanitarnih koridora, saopštila je zamjenica premijera Irina Vereščuk.

Ona je rekla da će premijer Denis Šmigalj razgovarati sa predstavnicima Crvenog krsta o predloženim rutama. Prekid vatre treba da traje od devet ujutro do devet uveče po lokalnom vremenu.

9:10 Britanci: Rusi nijesu uspjeli proboj na sjever Kijeva

Ruske snage nijesu uspjele da naprave značajan proboj na sjever Kijeva, dok istovremeno ukrajinska strana obara sve više ruskih aviona, pokazuju novi obavještajni podaci britanskog ministarstva odbrane.

„Borbe sjeverozapadno od Kijeva i dalje su u toku, a ruske snage ne uspievaju da naprave nikakav značajniji proboj“, navodi se u objavi britanskog ministarstva.

9:09 Ruske bombe ubile 22 osobe u Sumi

U ruskom vazdušnom napadu u ukrajinskom gradu Sumi poginule su 22 osobe, uključujući troje djece, javlja BBC.

8:31 Rusija tvrdi da ima novi ‘dokaz’ da je Ukrajina planirala napad na Donbas

Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da je dobilo tajne dokumente koji „dokazuju“ da je Kijev planirao napad na separatiste koje podržava Rusija u istočnoj Ukrajini.

Novinska agencija Rojters navodi da je ministarstvo objavilo šest stranica dokumenata koji „dokazuju“ da je Kijev planirao vojni napad na pobunjeničke regione u Donbasu koje podržava Rusija.

Rojters navodi da ne može nezavisno da verifikuje dokumente – napisane na ukrajinskom – koji izgleda da ocrtavaju borbene pripreme taktičkih vojnih jedinica.

Prošlog mjeseca, predsjednik Rusije Vladimir Putin priznao je dva regiona u istočnoj Ukrajini koje podržava Rusija, samozvanu Donjecku Narodnu Republiku i Lugansku Narodnu Republiku, kao nezavisne države.

8:15 IAEA: Izgubljena veza sa Černobiljom

Šef Međunarodne agecije za nuklearnu energiju (IAEA) Rafael Grosi rekao je da nuklearna elektrana Černobilj više ne šalje podatke, te je izrazio bojazan za osoblje koje tako radi pod ruskom kontrolom.

Grosi je naveo da je „daljinski transfer podataka sa sigurnosnih sistema za praćenje instaliran u elektranu izgubljen“, navedeno je u saopštenju te agencije Ujedinjenih naroda.

Pozivajući se na ukrajinskog nuklearnog regulatora, IAEA tvrdi da je situacija sa osobljem „sve lošija“.

7:12 SAD: Ponuda Poljske u vezi sa borbenim avionima nije održiva

Sjedinjene Države odbile su iznenadnu ponudu svog NATO saveznika Poljske da svoje lovce ruske proizvodnje MiG-29 prebaci u američku bazu u Njemačkoj kao način da se naoružaju ukrajinske vazduhoplovne snage u odbrani protiv ruskih trupa.

Sjedinjene Države pokušavaju da ubrzaju isporuku oružja Ukrajini. Međutim, mogućnost da borbeni avion sa NATO teritorije leti u ratnu zonu „izaziva ozbiljnu zabrinutost u celom NATO savez“, saopšteno je iz Pentagona.

NATO je saopštio da ne želi direktan konflikt sa Rusijom, nuklearnom silom, a američki predsjednik Džo Bajden odbacio je mogćnost slanja američkih trupa da se bore u Ukrajini što bi se, prema navodima Pentagona, odnosilo na kopnene ili vazduholovne snage.

„Jednostavno nam nije jasno da postoji značajan razlog za to“, rekao je portparol Pentagona Džon Kirbi o poljskom predlogu.

„Nastavićemo da se konsultujemo sa Poljskom i drugim NATO članicama o ovom pitanju i teškim logističkim izazovima koji iz njega proizilaze, ali ne vjerujemo da je predlog Poljske održiv“, poručio je Kirbi.

6:57 Rusija suspenduje prodaju stranih valuta u zemlji do 9. septembra, javlja AFP pozivajući se na Centralnu banku Rusije.

6:48 Prva uspješna masovna evakuacija

Hiljade stanovnika Sumija na sjeveroistoku Ukrajine uspješno je evakuisano nakon što je Rusija pristala da pauzira napade i otvori koridore za evakuaciju, prenosi BBC.

Evakuacije su počele u utorak ujutro, a autobusi su krenuli ka gradu Poltavi, južnije i dalje od linija fronta.

Oko 5.000 ljudi i više od 1.000 privatnih vozila „već su na sigurnom“, rekao je Kirilo Timošenko, zamjenik šefa kabineta predsjednika Volodimira Zelenskog.

6:23 – U Kijevu sirene

U Kijevu su jutros stanovnike probudili zvuci eksplozija i sirena koje upozoravaju na vazdušne napade.

6:20 –  Fitch: Slijedi vam bankrot

Rejting agencija Fitch snizila je kreditni rejting Rusije s ocjene ‘B’ na ‘C’ gurnuvši ga u takozvani status „smeća“, piše Rojters.

Pritom su još poručili i da je izvjestan bankrot Rusije koja se našla pod neviđenim udarom sankcija zapadnih zemalja, ali i „odlivom“ velikih stranih kompanija koje redom suspenduju poslovanje u zemlji zbog ruske agresije na Ukrajinu.

izvor: antenam.net

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor