„Đukanovićeva paralela sa „Olujom“ je besprizorna, puna mržnje i sračunata da se izazove što dublji razdor između Srba i Crnogoraca“

U autorskom tekstu namijenjenom crnogorskom „biračkom tržištu“ u kojem sebe promoviše u spasioca države, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je napravio opasnu paralelu sa Hrvatsko, pišu Novosti.

Istoričar Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost, kaže da Đukanović očigledno pokušava da podigne tenzije i zaoštri situaciju u Crnoj Gori, svestan da mu se podrška ubrzano osipa:

„Đukanović je očigledno razočaran što protesti protiv Temeljnog ugovora koji je premijer Dritan Abazović potpisao sa SPC nisu dobili na masovnosti i sada pokušava da zapaljivim izjavama ojača „dukljanski blok“ i izazove incidente, ne bi li preokrenuo trend pada rejtinga, i njegovog lično i DPS, stranke koju vodi. Pritom, očigledno je da se on plaši ozbiljne borbe protiv kriminala i zato mu je potreban haos, kako bi se Abazovićeva vlada srušila“, kaže Graovac.

On ukazuje i da se Đukanovićev istup nadovezuje na napade koji konstantno stižu iz Zagreba, Prištine, dijela političkog Sarajeva:

„Sve je to dio istog paketa, sa ciljem da se Srbija predstavi kao remetilački faktor na Balkanu i proruska marioneta. Tim etiketama prizivaju odmazdu Zapada protiv naše zemlje i preporučuju se da u takvim eventualnim akcijama i sami učestvuju. Đukanovićeva paralela sa „Olujom“ je besprizorna, puna mržnje i sračunata da se izazove što dublji razdor između Srba i Crnogoraca“, objasnio je Graovac.

Prema riječima Sava Štrbca, predsjednika Dokumentaciono-informativnog centra „Veritas“, Đukanovićeva poređenja situacije u Crnoj Gori i dešavanja u Hrvatskoj u najmanju ruku neumjesna, bezobrazna, ali i prijeteća:

„Ovo nije samo grubo prema Srbima u Crnoj Gori, nego i prema nama, Srbima iz Hrvatske, koji smo doživeli strašne ustaške zločine. Hrvatska pokušava da sprovede reviziju istorije, da Jasenovac prikaže radnim logorom u kojem su se izvodile opere, a ne stravični zločini, i koji je, po njima, tek u vrijeme partizana i komunista postao logor smrti. Kao što su nekada Srbima u Hrvatskoj poručivali da se „uzmu u pamet“, sada i Đukanović, u sličnom maniru, zlokobno poručuje Srbima iz Crne Gore da bi trebalo da prihvate taj narativ Crne Gore kao države većinskog crnogorskog naroda ili će se loše provesti“, zaključio je Štrbac.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor