Search
Close this search box.

Đukanović: Riješeni smo da dobijemo Vladu koja će voditi Crnu Goru putem evropskog prosperiteta

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović poručio je da će Crna Gora igrati važnu ulogu promotera evropskih vrijednosti na Zapadnom Balkanu i da je ovo jedna nova politička platforma za komunikaciju i saradnju.

“Nije riječ o alternativi članstvu u EU već o širem okviru koji uključuje i Zapadni Balkan u razgovore o rješavanju aktuelnih problema. Logično da su teme sastanka bile vezane za bezbjednost i enegetsku stabilnost svih evropskih država. Najaktuelnija tema bila ruska agresija na Ukrajinu. Na sastanku ponovljena riješenost svih evropskih država da pruže punu pomoć Ukrajini”, rekao je Đukanović.

Naglasio je da je skrenuo pažnju na implikacije ukrajinske krize na prostor Zapadnog Balkana.

“Da ukažem da je nažalost ruskim hibridnim djelovanjem devastiran sistem vrijednosti da se Zapadni Balkan nalazi u lošijem stanju u odnosu na period od prije nekoliko godina. Bez obzira na političku krizu u Crnoj Gori, postoji kod nas čvrsta riješenost da se stabilizuju političke prilike, da dobijemo Vladu koja će voditi Crnu Goru putem evropskog prosperiteta. I da će Crna Gora nastaviti da igra važnu ulogu prometera evropskih vrijednosti na Zaapdnom Balkanu”, zaključio je on.

Đukanović je na kraju sastanka Evropske političke zajednice u Pragu bio je na zajedničkoj večeri lidera evropskih zemalja na kojoj su sumirane ocjene sa okruglih radnih stolova na kojima su ključne teme bile evropska bezbjednost i energetika, ekonomija i klima.

Tokom večere razgovarao je sa predsjednicima Češke, Turske, premijerima Italije, Poljske, Letonije, Gruzije i Malte.

Sa saveznim kancelarom Olafom Šolcom razgovarao je o važnosti predstojećeg samita Berlinskog procesa i zahvalio Njemačkoj na revitalizaciji inicijative koja podržava i podstiče evropsku integraciju zemalja regiona.

Ranije tokom dana, predsjednik Đukanović je razgovarao sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom o situaciji u regionu.

Đukanović se sreo i sa predsjednikom Republike Azerbejdžan Ilhamom Alijevim. Izraženo je obostrano zadvoljstvo odnosima dvije zemlje i političkim susretima na najvišem nivou uz poziv Alijeva Đukanoviću da posjeti Baku u najskorijem periodu.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor