Search
Close this search box.

“Djevojčice nedovoljno bezbjedne, potrebna kontinuirana podrška”

Podaci sa kojima raspolaže Centar za ženska prava, ali i svakodnevna dešavanja govore da djevojčice u Crnoj Gori nijesu bezbjedne, kaže predstavnica Centra Izabela Kordić. Povodom Međunarodnog dana djevojčica kazala je da je jako bitno da ženska djeca imaju kontinuiranu podršku i osnaživanje kako bi ostvarile svoj potencijal imajući u vidu patrijarhalno društvo i rodne uloge koje im se serviraju od ranog djetinjstva.

“Ovaj Međunarodni dan takođe dočekujemo sa visokim stepenom diskriminacije i jako je bitno da sa djevojčicama govorimo o svim problemima koji ih čekaju u oblasti obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite i da ponudimo određeno rješenje”, kazala je ona u jutarnjem programu “Dobro jutro Crna Goro”.

Istakla je da je u zapošljavanju razlika između muškaraca i žena i dalje očigledna.

“Žene su u većem procentu visoko obrazovane od muškaraca, ali na prepreke nailaze kada krenu da se zapošljavaju jer muškarci i dalje zauzimaju rukovodeće položaje i više zarađuju od žena”, kazala je ona.

Direktorica kreartive “Djevojčice sa klikerima” Nina Đukanović kazala je da pojedinačno i kao zajednica moramo mnogo više pažnje i ljubavi usmjeriti prema djevojčicama.

“Djevojčicama treba uvesti mentalnu kondiciju da tokom odrastaea mogu bez posljedica da istrpe patrijarhat, ali kada dođu u borbu, da znaju da se izbore”, navodi se ona.

Kordić kaže da sve više ima prijava za porodično nasilje, te da uprkos zakonima, ne dobijaju adekvatnu pomoć. Pomenula je i dugotrajne posljedice koje izazivaju maloljetnički brakovi koji su uobičajeni u romskim zajednicama kao što su odustajanje od obrazovanja, porodično nasilje, rizična trudnoća i porođaj.

Upozorila je i na selektivne abortuse i disbalans rođenja dječaka i djevojčica.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor