Search
Close this search box.

Dječiji dodatak i za osnovce i srednjoškolce nezaposlenih roditelja

NVO “Euromost”, Alternativa i NVO “Gornji Ibar” pozivaju Vladu i Skupštinu Crne Gore, da kroz izmjenu i dopunu Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, uvrsti i inicijativa, kojom bi se i svoj djeci koja pohađaju osnovno i srednje obrazovanje dodijelio dječiji dodatak, ako su im roditelji nezaposleni i ne primaju nikakvo socijalno i materijalno obezbjeđenje.

Oni su ocijenili, da je ova inicijativa veoma bitna za djecu Sjevernog regiona, gdje će, prema njihovim analizama, izmjene zakona obuhvatiti oko 70 odsto djece na sjeveru koja žive u jako teškoj situaciji.

“Takavu inicijativu su NVO Euromost, Alternative Crne Gore i NVO “Gornji Ibar”, već jednom predali 2016. godine Skupštini Crne Gore, koju je potpisalo i 6.200 građana i koja je usvojena na Skupštinu iste
godine, da bi je nažalost kada je trebala Odluka da se počne sprovediti, tadašnja većina Skupštine stavila van snage”, navodi se u saopštenju tri NVO.

Oni podsjećaju da je inicijativu tada podržala čitava opozicija koja sada čini većinu u Skupštini Crne Gore. Zato, kako su kazali, sada od istih očekujuo, da je uvrste u novi predlog uvođenja dječijeg dodatka, a kroz izmjenu i dopunu zakona o socijalnoj zaštiti.

Oni su pozvali sve poslanike u Skupštini Crne Gore da zaštite naujgroženiju kategoriju društva i pokažu solidarnost i humanost prema njima, imajući u vidu da je inicijativu tada potpisalo šest hiljada građana sa sjevera, sa čime će olakšati školovanje djece i roditeljima koji ne rade.

“Položaj majke i djeteta u Crnoj Gori je ugrožen i ovo je jedan od zakona koji bi trebalo da pozicionira porodicu tamo gdje joj je mjesto”, navodi se u saopštenju.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor