Djeca mjesecima čekaju na ultrazvuk i magnetnu

Direktor Dječije bolnice Velibor Majić, saopštio je da su u protekle dvije godine IBD napustila dva dječija radiologa, koja su nastavila rad u privatnoj praksiNa snimanja ultrazvukom i magnetnom rezonancom najmlađi pacijenti u Dječijoj bolnici Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) moraju da čekaju do marta, dok u narednih mjesec i po dana nema termina kod specijaliste za uho, grlo i nos i snimanje kukova. Prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, rok za prvi pregled kod specijaliste je mjesec dana. Iz Dječije bolnice ističu da je razlog nedostatak specijalista radiologa i da imaju ograničene prostorne kapacitete za liječenje djece. Pacijenti i na dječijem odjeljenju pulmologije moraju da čekaju specijalistički pregled do marta, dok kod defektologa nema teramina u narednih mjesec dana.

Podaci o slobodnim terminima na sjatu KCCG pokazuju da odrasli čekaju kod neurologa preko tri mjeseca, dok su termini za magnetnu rezonancu dojke i ultarzvuk slobodni tek u aprilu. Iz KCCG navode i da se na pregled kod specijaliste psihijatra čeka do 08.marta 2023.godine, na Klinici za očne bolesti za pregled u ambulanti nema slobodnih termina do 23. marta, odnosno, preko dva mjeseca, a kod hematologa do 30. marta.

Direktor Instituta za bolesti djece Velibor Majić saopštio je da im nedostaje prostornih kapaciteta, i da bi napuštanjem i manjeg broja ljekara adekvatan rad Instituta bio doveden u pitanje. On je ukazao da se u IBD-u godišnje obavi 100 hiljada pregleda. Majić je naveo da se oko 68 hiljada ambulantnih pregleda obavi na Poliklinici, 20 hiljada na Odjeljenju za radiološku dijagnostiku i oko 12 hiljada u Centru za autizam.

– Trenutno je fokus na nabavci novog parnog sterilizatora, jer je postojeći star više od 15 godina. Planirane su rekonstrukcije pojedinih segmenata IBD-a, kao i nabavka novih mikroskopa za rad u operacionoj sali – istakao je Majić.

On je, govoreći o odlivu kadra, rekao da su u protekle dvije godine IBD napustila dva dječija radiologa, koja su nastavila rad u privatnoj praksi.

– Za nekoliko mjeseci jedna koleginica završava specijalizaciju iz radiologije, tako da će deficit tog kadra biti smanjen. Takođe, imamo samo jednog dječijeg fizijatra i jednu koleginicu koja je na specijalizaciji – naveo je Majić za agenciju Mina.

On je kazao da je stvaranje kadra dug proces i da je očuvanje ljudskih resursa najvažniji dio rada svakog menadžmenta.

Govoreći o prostornim kapacitetima IBD-a, Majić je kazao da je Institut izgrađen 1962. godine i da nije bio predviđen za kliničko zbrinjavanje ovako široke patologije.

– Unazad 20 godina se primjenjuje princip zbrinjavanja sve djece na jednom mjestu, tako da danas pored hirurgije, pedijatrije i neonatologije imaju i nove segmente – ortopediju, ORL, oftalmologiju, radiologiju, fizijatriju, sopstvenu službu anestezije, sa dežurnim anesteziologom – kaže Majić.

Majić je rekao da savremeno liječenje podrazumijeva i odvajanje pojedinih patologija, kako na Pedijatrijskoj, tako i Hirurškoj klinici.

– Kod nas su trenutno sve hirurške grane u jednom segmentu dječije bolnice. Pomenuo sam ranije neonatologiju, tako da često imamo nedostatak prostornih kapaciteta – dodao je Majić.

IZVOR:DAN

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor