Đaci iz Grančareva opet ne mogu u školu

U Opštini su nam rekli da to nije njihov posao i da ne mogu da obezbijede prevoz. Zato molimo ministarku da odobri jedan kombi za prevoz đaka, jer je to jedini način da djeca redovno pohađaju nastavu, kazala je Tanja Ljujić.

BIJELO POLjE – Nevoljama đaka iz Grančareva i njihovih roditelja ne nazire se kraj, jer skoro deset godina traje njihova borba za đački prevoz.

-Pred početak školske godine ili na početku drugog polugođa uvijek nastaju problemi, koje nijesmo u stanju da riješimo-kaže Goran Vujošević, otac učenika koji pohađaju osnovnu školu u gradu.

Ističe da skoro dvadesetak mališana iz Grančareva treba pješice da prevali deset i više kilometara u jednom pravcu do škole i isto toliko u povratku kući. Nemaju ni školskog kombija, ni gradskog prevoza, jer je na toj relaciji odavno ukinut linijski prevoz.

-Zato smo nedavno protestovali, bili kod gradonačelnika i njegovih saradnika. Pristali smo da u početku naša djeca nastavu pohađaju onlajn, ali smo nakon isteka tok roka opet suočeni s problemom nepostojanja đačkog prevoza, objašnjava Vujošević.

Dodaje da su za nekoliko učenika, koji nastavu pohađaju u OŠ „Vladislav Ribnikar’” u Rasovu, nakon isteka dogovorenog roka o onlajn nastavi, u školi tražili potvrde od ljekara da djeca nijesu zaražena koronom.

-Zbog toga i nijesu išli dva dana na nastavu, ali je sve regulisano uz pomoć direktora OŠ „Dušan Korać” Edina Numanovića i zdravstvenih radnika. Zamislite kako su se djeca osjećala, kaže Vujošević.

Tanja Ljujić, čija djeca takođe nemaju prevoz do škole, kaže da su uputili pismo Ministarstvu prosvjete i novoj ministarki Vesni Bratić, od koje očekuju razumijevanje i rješavanje problema.

-Godinama se suočavamo sa nepremostivim problemima. Živimo na selu, podno Lise, u Grančarevu, na porodičnim imanjima. Bavimo se poljoprivredom i isključivo od rada na imanju obezbjeđujemo egzistenciju porodicama. Naše selo se nalazi na petnaestak kilometara od grada, tako da djeca svakodnevno putuju na nastavu u grad, s obzirom na to da u Grančarevu ima samo četvororazredna škola, kaže ona.

Dodaje da su u pismu ministarki naveli da su ranije samostalno organizovali prevoz djeci, koja su različitog uzrasta i idu u različite smjene.

-U Opštini su nam rekli da to nije njihov posao i da ne mogu da obezbijede prevoz. Zato molimo ministarku da odobri jedan kombi za prevoz đaka, jer je to jedini način da djeca redovno pohađaju nastavu. U suprotnom, bićemo prinuđeni (ima već više slučajeva) da napustimo selo i svoja imanja i živimo kao podstanari u gradu, pa onda da tražimo socijalnu pomoć. Samo tražimo da naša djeca imaju ista prava kao i njihovi vršnjaci- kazala je Ljujić.

Ukoliko nadležni konačno ne riješe problem prevoza đaka iz Grančareva, roditelji poručuju da će biti prinuđeni da sa svojom djecom, komšijama, rođacima i prijateljima blokiraju jednu od frekventnih saobraćajnica.

M.N.

Opština posredovala, ministarstvo najavilo rješenje problema
Čelnici Opštine Petar Smolović i Nermin Bećirović kažu da Opština nije nadležna za rješavanje problema đačkog prevoza, ali da su spremni, kao i mnogo puta do sada, da izađu u susret i pomognu da se ova situacija konačno riješi na radost prije svega učenika, ali i njihovih roditelja. To je bio povod da se i Petar Smolović dodatno pisanim putem obrati ministarki Bratić. Iz Ministarstva prosvjete su kazali da se razmatra rješavanje problema, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena.

Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor