Search
Close this search box.

Damjanović – Miler: Evropski put od kojeg građani imaju korist

Generalni direktorat za susjedstvo i politiku proširenja Evropske komisije (EK) ostaje ključni sagovornik i saveznik Vlade Crne Gore u prevazilaženju prepreka na pristupnom putu Crne Gore u Evropsku uniju (EU), poruka je sa sastanka ministra finansija, mr Aleksandra Damjanovića i šefa Jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom direktoratu EK, Majkla Milera.

gov.me
gov.me

Miler je naglasio spremnost da u okviru svojih nadležnosti doprinese bržem priključenju Crne Gore klubu evropskih zemalja, ističući da će Direktorat biti i tehnička podrška u okviru ključnih reformi.

On je izrazio očekivanje da će Crna Gora efikasnije i dosljednije koristiti ekonomske potencijale i pristupne fondove nego do sada.

Sagovornici su konstatovali da nova Vlada ima kratak rok za poboljšanje oblasti koje su obuhvaćene godišnjim izvještajem EK, budući da je izvještajni period do kraja juna.

Ministar Damjanović je istakao da će Crna Gora dosljedno i odgovorno poštovati smjernice, prevashodno radi ostvarenja konkretnog napretka čije će krajnje efekte osjetiti građani Crne Gore.

Naznačena je važnost izrade Programa reforme upravljanja javnim finansijama (PMF) za 2022 – 2026. godinu, čija je finalizacija u toku.

Analizirani su i efekti seta zakona, poznatijeg kao ,,Evropa sad”, sa osvrtom na impulse koje ostavlja na zdravstveni sistem i lokalne samouprave, kao i zaostajanje penzija u odnosu na iznos minimalne zarade.

Razgovarano je o definisanju zakonskog okvira koji se tiče regulisanja oblasti blokčejna i kriptovaluta, a Ministarstvo finansija zagovara da bude usaglašen sa evropskom regulativom.

Sastanku je prisustvovala i šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor