Ćulafić: Oživljavanje aerodroma u Beranama lažno obećanje

Već tri decenije traje priča o oživljavanju aerodroma u Beranama. Nekadašnja vazdušna luka posebno je  aktuelna pred izbore. Ni premijer Dritan Abazović nije izuzetak jer je, po uzoru na svoje prethodnike, u maju izjavio da će nova Vlada učiniti sve da se konkretizuje ta priča u koju,  međutim, ne vjeruju ni nekadašnji radnici aerodroma, ni aktuelna vlast u Beranama.

Aerodrom „Ivangrad“ nekada je bio poznata vazdušna luka sjevera i Crne Gore. Na pistu su slijetale jedrilice i putnički avioni.

“Foker, Dalas je poslije dolazio, po trideset putnika – četrdeset. Imalo je putnika pun avion”, prisjeća se Vučić Vojinović, avio – mehaničar u penziji.

Iz nekadašnjeg Inavgrada odavno se već ne leti. I destinacija je promijenila ime. U današnjim Beranama ostale su poletne staze, pusti hangari, obrisi kontrolnog tornja i žal nekadašnjeg avio – mehaničara. Četrdeset godina radio je Vučić na avionima i jedrilicama.

Nadao se Vučić da će, u više navrata data obećanja političara, biti ispunjena.

Vjerovao je u njihovu riječ da će aerodrom oživjeti. No, kako su godine prolazile i penzionisanom avio – mehaničaru postalo je jasno da od te priče nema ništa. U nju ne vjeruje ni aktuelna vlast Berana.

“Kad god imate neki predizborni period onda imate posezanje za beranskim aerodromom, pri čemu ova nova lokalna vladajuća garnitura u Opštini Berane prosto se nije bavila tim pitanjem. Iz kog razloga? Ne zato što smo nezainteresovani, ni zato što ga smatramo nevažnim, nego zato što smatramo da građani Berana treba da dobiju realnu sliku o svemu pa i o tom pitanju”, kaže za TVCG Damjan Ćulafić, potpredsjednik Opštine Berane.

A je li realno obećanje premijera Dritana Abazovića da će učiniti sve da aktivira aerodrom u Beranama, ili je riječ data u maju kada je trebalo da preuzme premijersku funkciju još jedno u nizu političkih najava bez pokrića?

“Gledam, dakle, kao na jedan populistički potez ili neko lažno obećanje, bez ikakvih realnih utemeljenja. Obećati građanima da će se taj aerodrom staviti u funkciju u punom kapacitetu u ovom trenutku bilo bi nerealno”, navodi Ćulafić.

Ćulafić objašnjava zašto je neutemeljena Abazovićeva ideja da se od nekadašnje vazdušne luke može napraviti, kako je rekao, čudo.

“Opština Berane sa svojim javnim preduzećima duguje negdje između 20 i 21 milion eura, po različitim osnovima, pri čemu Opština duguje 16 miliona eura za neplaćene poreze i doprinose. Dakle, sve to je napravio neko drugi ko obećava aerodrom, brda i doline i slično”, naveo je Ćulafić.

Nova vladajuća koalicija u Beranama, kako kaže, stoji iza svake mogućnosti da se investira u grad, ali je po tom pitanju oprezna, jer su dosadašnja iskustva negativna. I vremešni Vučić je nepovjerljiv.

“Ne, ne vjerujem im ni riječ više, ništa”, poručio je Vučić.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor