Crna Gora među državama koje su platite najveću odštetu

U izvještaju se navodi da se Crna Gora nalazi među pet država koje su morale da plate najveću nadoknadu po osnovu odštete, a u pitanju je iznos od 4,5 miliona, dok je u 2019. u pitanju bilo 16.000 eura

Viele Euro Geldscheine

Države širom Evrope nastavljaju da napreduju u sprovođenju presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, uprkos pandemiji Kovida-19, pokazuje najnoviji izvještaj Komiteta ministara Savjeta Evrope. Ipak, ukazuju da nije vrijeme za potpuno zadovoljstvo jer mnoge važne presude ostaju neizvršene nekoliko godina, a mali broj slučajeva visokog profila ne rješava se dovoljno brzo.

Izvještaj pokazuje da je Komitet ministara 2020. godine zaključio ukupno 983 slučaja. Što se tiče Crne Gore, riješeno je 11 predstavki podnijetih sudu. Navodi se da se Crna Gora nalazi među pet država koje su morale da plate najveću nadoknadu po osnovu odštete, a u pitanju je iznos od 4,5 miliona, dok je u 2019. u pitanju bilo 16.000 eura. Crna Gora se takođe pominje u poglavlju godišnjeg izvještaja o projektima saradnje.

– U Crnoj Gori se pruža kontinuirana podrška jedinstvenoj primjeni Evropske konvencije i sudske prakse na domaćem nivou, čiji je cilj poboljšanje kvaliteta odluka domaćih sudova. Ova pomoć bi mogla indirektno doprinijeti izvršenju presude Siništaj i drugi u vezi sa neefikasnim istragama zlostavljanja od strane snaga bezbjednosti – navodi se u izvještaju.

M.S.

Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor