Crna Gora do kraja marta dobija do 29.000 doza vakcina AstraZeneka

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Borko Bajić potvrdio je „Vijestima“ da bi od 84.000 doza do kraja marta trebalo da bude isporučeno od 21.000 do 29.000 doza

Izvor:Vjesti

Crnoj Gori odobreno je putem Covax programa 84.000 vakcina AstraZeneka, potvrdio je „Vijestima“ državni sekretar Ministarstva zdravlja Borko Bajić.

On je kazao da se isporuka 25 do 35 odsto vakcina očekuje u prvom kvartalu, a ostatak u drugom kvartalu.

„Do kraja marta trebalo bi da bude isporučeno od 21.000 do 29.000 doza, a ostalo do juna“, rekao je „Vijestima“ Bajić.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović krajem decembra 2020. godine na vanrednoj konferenciji za novinare kazala je da kada je u pitanju COVAX inicijativa, da sve pregovore koje je Crna Gora vršila prije dolaska nove Vlade, nije završila.

„Državna garancija za vakcine koja je trebala da bude uplaćena nije bila uplaćena, te je na taj način dovedeno u pitanje memorandum koji je potpisan sa COVAX inicijativom. Ministarstvo zdravlja je bilo prinuđeno da uz pomoć Ministarstva vanjskih poslova veoma brzo odreaguje, i da ta državna garancija blagovremeno 15. decembra bude uplaćena, za šta smo imali samo par dana prostora za reakciju“, kazala je Borovinić Bojović 30. decembra prošle godine.

Ona je tada kazala da prethodno ministarstvo zdravlja, na čijem je čelu bio Kenan Hrapović, nije vršilo nikakve bilateralne dogovore sa pregovaračima Evropske unije niti sa pojedinačnim proizvođačima vakcina, kao što su to druge zemlje u regionu odradile već u junu i u julu mjesecu te su već tada imali potpisane memorandume o saradnji za razliku od Crne Gore.

„Zato smo mi morali brzo da reagujemo, kako bi što prije vakcinacija u Crnoj Gori započela“, kazala je Borovinić Bojović.

Izvor:Vjesti

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor