Search
Close this search box.

Članovi bjelopoljskog SRD „Sinjavac” od smeća očistili dva kilometra obale Lima

Članovi Sportsko-ribolovnog društva (SRD) “Sinjavac” u mjestu Goja, u blizini graničnog prelaza Dobrakovo, organizovali su veliku ekološku akciju i očistili dva kilometra obale Lima s obje strane.

Kažu da su ovom akcijom htjeli da upozore javnost u kakvom se stanju nalazi ova rijeka i naglašavaju da su sakupili na desetine vreća raznoraznog smeća, a najviše plastičnih flaša i kesa.

Nakon smanjenja vodostaja, na obalama su ostale velike količine smeća i raznog otpada. Zato smo se organizovali i čistili obalu i korito. Akcija je realizovana u mjestu Goja, koje je oaza za ribolovce, ali i mjesto gdje organizujemo takmičenja u sportskom ribolovu. Sve smo očistili, ali i odsjekli stabla koja su pravila problem prilasku rijeci. Uredili smo i staze kojima se kreću ribočuvari – kaže Aljo Ećo, član Upravnog odbora SRD “Sinjavac”.

Inače, SRD “Sinjavac” gazduje vodama na području bjelopoljske opštine, i njegovi članovi čine konstantne napore da sačuvaju riblji fond rijeke, ali i njene obale i korito.
Nije nam bilo nimalo lako. Smeća je bilo svuda pa se, nažalost, i na ovom primjeru vidjela naša savjest i svijest o očuvanju životne sredine, s obzirom na to da su nam poslednjih godina rijeke postale prave deponije. Šta smo sve sa obale i iz korita rijeke izvadili za rubriku je “vjerovali ili ne”, a najviše je bilo plastičnih kesa i flaša. Strpljivo smo sve radili i sada smo ponosni jer ovaj dio obale Lima sada liči na park prirode i zasigurno je najuređeniji kad je u pitanju ova naša rijeka, od izvorišta u Plavu pa do granice sa Srbijom – ističe Ećo, koji je sa kolegom Rankom Dulovićem bio organizator ove akcije.

Milovan Žule Merdović, dugogodišnji strastveni ribolovac i jedan od najboljih majstora kad je spremanje riblje čorbe u pitanju, kaže da je mjesto Goja, gdje je realizovana ekološka akcija, poznato kao zimovnik riba.

Ovo mjesto, gdje dubina rijeke dostiže nekoliko metara, bogom je dano za ribe. Ima skobalja, klenova, mrena i mladica. Ali kada se u rijeku ispuste otpadne vode iz okolnih fabrika, onda ribe bježe i sakriju se – ističe Merdović.

Učesnici akcije Ivan Sarić, Miko Petrić i Meša Hasanović saglasni su da je krajnje vrijeme da se sprovede veća ekološka akcija i rijeka Lim očisti cijelim svojim tokom.

Mi smo samo zaljubljenici u Lim, i želja nam je da ga sačuvamo od zagađenja i da sačuvamo njegov bogat riblji fond – naglašavaju oni.

Ećo naglašava da SRD “Sinjavac” ima pet angažovanih ribočuvara, ali i da u zaštiti voda na području opštine imaju odličnu saradnju sa lokalnom upravom i Odjeljenjem bezbjednosti, te sa inspektorom za ribarstvo Vujadinom Đalovićem.
Sportski ribolovac i ribočuvar Radovan Goca Delić ističe da im je najveći probem bilo uklanjanje velikog broja plastičnih kesa.

Mora se hitno nešto preduzeti da se ovo stanje promijeni i da loše navike iskorijenimo. U Prijepolju, kroz koji takođe protiče Lim, zabranili su upotrebu plastičnih kesa. Kada bi se to uradilo u Crnoj Gori, to bi bio spas za ovu i sve druge rijeke. Moramo da utičemo da se promijeni svijest kod ljudi, ili da počnu da se primjenjuju represivne mjere – naglašava Delić.

Inače, poznato je da je Lim, nekada jedna od najljepših i najčistijih rijeka, napadnuta sa svih strana od zagađivača koji zagađuju njene obale i korito. Jednim dijelom rijeka Lim protiče kroz područje bjelopoljske opštine i, kako ističu ekološki aktivisti i zaljubljenici u ovu rijeku, tu je i najviše zagađena. Pod svojim imenom, Lim ističe iz Plavskog jezera i teče pored Andrijevice, Berana, Bijelog Polja, Prijepolja i Priboja. Dug je 220 km i najveća je pritoka Drine.

 

Ovaj tekst se finasira od sredstava odobrenih od Ministarstva kulture i medija kroz Fonda za podsticanje Plularizma i raznovrsnosti medija

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor