Cilj zaštita mališana od zlostavljanja

U prošloj godini u centru za podršku djeci i porodici boravilo 27 korisnika

U toku prošle godine centru se obratilo 65 lica, od kojih je 27 boravilo u prihvatnoj stanici, a za 38 osoba su pružene savjetodavne usluge u prevazilaženju problema

Centar za podršku djeci i porodici – Foto: Milovan Novović

BIJELO POLjE – Centar za podršku djeci i porodici je jedina ustanova te vrste u Crnoj Gori, a s radom je počeo polovinom 2008. godine. Prvenstveni cilj je da zaštiti djecu žrtve zlostavljanja i zanemarivanja i drugih oblika nasilja. U prošloj godini, zbog pandemije virusa korona, radilo se smanjenim kapacitetima.

– Dobili smo pretprošle godine licencu za obavljanje djelatnosti socijalne i dječje zaštite na period od tri godine, zbog ograničenih smještajnih kapaciteta. Zato i pružamo usluge smještaja u prihvatilištu-skloništu odraslom i starom licu, odnosno odraslom licu sa djetetom. Tu je obezbijeđen smještaj, ishrana, zdravstvena zaštita, sigurno okruženje, razvoj potencijala korisnika i njihovo osnaživanje – kaže direktorica Rada Đerić.

U toku prošle godine centru se obratilo 65 lica, od kojih je 27 boravilo u prihvatnoj stanici, a za 38 osoba su pružene savjetodavne usluge u prevazilaženju problema.

– U prihvatnoj stanici koja je namijenjena urgentnom zbrinjavanju žrtava bilo je smješteno 27 lica, od kojih 14 maloljetnih i 13 punoljetnih. Od tog broja četvoro su bila djeca do tri godine, jedno do sedam, šestoro od osam do četrnaest godina, dok je troje bilo do 18 godina starosti – kazala je Đerić, dodajući da su najčešći razlozi bili fizičko i psihičko nasilje, nedostatak stambenog prostora, neadekvatna briga o djeci, seksualno zlostavljanje i poremećeni porodični odnosi.

U odnosu na gradove iz kojih su korisnici dolazili, najviše ih je iz Bijelog Polja (20), troje je bilo iz Kolašina, po jedno iz Rožaja, Berana i dvoje iz Mojkovca.

M.N.


Izvor : Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor