Cijene hrane na globalnom nivou rekordno visoke u 2022.

Globalne cijene hrane su u prošloj godini porasle više od 14 odsto u odnosu na 2021. godinu, da bi dostigle najviši nivo od kada se bilježe rekordi, saopštila je Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO).

Cijene hrane su bile niže u decembru, što predstavlja deveti uzastopni pad na mjesečnom nivou, prenosi Biznis.ba.

Indeks cijena hrane Organizacije za hranu i poljoprivredu UN-a, koji prati međunarodne cijene prehrambenih proizvoda kojima se najviše trguje u svijetu, prosječno je iznosio 132,4 poena prošlog mjeseca u poređenju sa revidiranih 135 poena za novembar prošle godine.

Brojka za novembar ranije je iznosila 135,7 poena.

Za prošlu godinu kao cjelinu, referentni indeks je u prosjeku iznosio 143,7 poena, što je povećanje od 18 poena ili 14,3 odsto u odnosu na 2021. godinu, što je najviše od početka bilježenja evidencije 1990. godine.

Pad indeksa u decembru bio je podstaknut naglim padom međunarodnih cijena biljnih ulja, zajedno s određenim padom cijena žitarica i mesa, ali je ublažen blagim povećanjem cijena šećera i mliječnih proizvoda, saopštio je FAO.

Cijene hrane porasle su nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru prošle godine zbog straha od poremećaja crnomorske trgovine. Donekle je to nadomješteno zbog kanala za izvoz žitarica iz Ukrajine koji je podržao UN.

FAO je prošle godine rekao da će troškovi uvoza hrane u prošloj godini dovesti do toga da najsiromašnije zemlje smanje količine naručenih proizvoda.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor