Četvorodnevni događaj: U subotu prvi „Prokletije Sprint Triatlon“

Na inicijativu Turističke organizacije Gusinje, u saradnji sa Triatlon klubom Kotor i Turističkom organizacijom Plav organizuje se Sprint Triatlon Prokletije.

Turistička organizacija Gusinje
Turistička organizacija Gusinje
Gusinje i Plav će imati priliku da po prvi put upoznaju i budu domaćini jednom od najmodernijih i najpopularnijih sportova današnjice koji je među 3 najgledanija sporta na Olimpijskim igrama.
Prvo triatlonsko takmičenje je održano 1977.godine na Havajima. Organizovano je od strane grupe američkih marinaca. Osnivačem triatlona se smatra kapetan John Smith. Tada su se oni takmičili na distancama današnjeg Ironman-a i to 3800 m plivanja, 180 km vožnje bicikla i 42 km trčanja (Honolulu maraton). Od tada se Ironman Havaji smatra nezvaničnim prvenstvom svijeta u ovoj distanci. 1990. godine održana je prva Ironman serija i pobednik je bio Scot Tinli.
Iz godine u godinu broj takmičara se povećavao a takođe i broj takmičenja. Širom svijeta su osnivani nacionalni savezi da bi 1989. godine bila osnovana svjetska triatlonska unija (ITU) na inicijativu MOK-a.
Prvo svjetsko prvenstvo na olimpijskoj distanci je održano 1989. godine u Avinjonu i učestvovalo je čak 800 takmičara u svim starosnim kategorijama. Od 1996. održavaju se kvalifikacije za svjetsko prvenstvo u elitnoj kategoriji. Danas na svjetskom prvenstvu u eliti nastupa stotinak takmičara a u tzv. Age kategoriji preko 1000.
Triatlon je od 2000. godine uvršten u olimpijske sportove i ženska triatlonska trka je imala čast da bude prvo takmičenje na olimpijskim igrama u Sidneju.
„Organizacija triatlona za nas predstavlja priliku da ispromovišemo Plav, Plavsko jezero i Prokletije kao destinaciju na kojoj se mogu organizovati razne sportske manifestacije i takmičenja. Da je to realno, pokazuje i činjenica da se na jezeru održavalo i Evropsko prvenstvo u flyfishingu, a međunarodna Limska regata kreće upravo sa splavova Plavskog jezera. Takođe, takmičari će se uvjeriti i u potencijal za razvoj biciklizma. Dio trke koji podrazumijeva vožnju bicikla je i dio staze naše biciklističke trke Osmica, koju takođe organizujemo u saradnji sa TO Gusinje. Vjerujemo da će takmičari uživati u takmičenju ali i u ljepotama Plava, Gusinja i Prokletija“ – izjavila je direktorica Turističke organizacije Plav, Samira Canović.
Podsjećamo, manifestacija će se odvijati kroz četvorodnevnu agendu 24.06. – 27.06.2022., dok je glavni događaj planiran za 26.06.2022. godine u 10 sati kada će se takmičari nadmetati u plivanju (750m), biciklizmu (20km) i trčanju (5km).
Start trke je na splavovima kod Plavskog jezera, dok će cilj biti ispred zgrade Opštine Gusinje.
NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor