Bušenje se odvija po planu: Prognoze o nafti u podmorju tačne

Dosadašnje bušenje crnogorskog podmorja u potrazi za naftom i gasom pokazalo je da su geološke prognoze formacija, rađene interpretacijom seizmičkih podataka, tačne, saopšteno je Dnevnim novinama u Ministarstvu kapitalnih investicija.

Predstavnici tog resora se nadaju da će tako biti do kraja bušenja koje će, kako je najavljeno, trajati još pet mjeseci.

“Bušenje se odvija prema planu i programu. Radi se kontrolno bušenje kako bi se omogućilo čišćenje kanala bušotine, kao i detaljno karotažno snimanje kako bi se dobili značajni podaci o formacijama. Trenutno se buši kanal za postavljanje druge kolone”, precizirali su u Ministarstvu.

Postrojenje Topaz Driller, koje je u Crnu Goru stiglo sa Malte, počelo je bušenje podmorja 25. marta.

U Ministarstvu kapitalnih investicija su rekli da će Crna Gora za pet mjeseci, tačnije do kraja avgusta, znati da li u moru ima značajne rezerve ugljovodnika.

“Daljom analizom elektrokarotaže i analizom jezgara, znaćemo da li imamo komercijalne rezerve. Za to ćemo morati da izdvojimo neko vrijeme. Ukoliko se komercijalne rezerve pronađu, slijede studije razrade ležišta i produkcije”, objasnili su u Ministarstvu.

Prvo istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju povjereno je italijansko-ruskom koncesionaru Eniju i Novateku, sa kojim je Vlada prije pet godina potpisala ugovor.

Izvor: Fos media

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor