Search
Close this search box.

“Brine što je 20 odsto testiranih pozitivno”

“Ulažemo ogromne napore da otkrijemo sve slučajeve, ulažemo maksimum svojih snaga da otkrijemo nove slučajeve i vodimo računa i njima i uradimo sve da se infekcija uspori i kontroliše”, poručio je Mugoša.

Tako veliki broj testiranja, kako je naveo, zahtijevao je da laboratorije IJZ uvećavaju svoje kapacitete za deset puta.

Čeka se 2000 rezultata iz Njemačke

“Kada smo primijetili da to može postati usko grlo, uspostavili smo saradnju sa jendom od najvećih laboratorija u EU, odnosno u Njemačkoj. Tamo smo prije neki dan poslali 2000 uzoraka. Stigli su rezultati, oni se unose u bazu, i u naredna dva dana moći ćemo da damo tačan rezultat”, saopštio je Mugoša.

On je istakao da zabrinjava što je, prema sadašnjim podacima sa kojima IJZ raspolaže, preko 20 odsto testiranih pozitivno.

“To znači da ćemo doći do daljeg porasta, što će uticati na to kako ćemo se odnositi prema epidemiji”, naveo je Mugoša.

Ponovo je istakao da svi moramo prihvatiti nova pravila ponašanja.

“Ovaj virus je u cijelom svijetu napravio silne probleme, mnoge ekonomije doveo do kolapsa, doveo do velikog broja smrtnih slučajeva, i opterećenosti cijelih zdravstvenih sistema. Imajući to u vidu, a znajući šta se sve dešava, bili smo jako uspješni u prvom talasu, zahvaljujući svemu što smo preduzimali i radili”, naveo je Mugoša.

Mugoša ponovio da je situacija jako ozbiljna (foto: PR Centar) Mugoša ponovio da je situacija jako ozbiljna (foto: PR Centar)

Mugoša je istakao da primjećuje da se ne ulažu adekvatni napori u promjenu ponašanja.

“Svi kojima uzmemo uzorak dužni su kod kuće da čekaju rezultate”, kazao je direktor IJZ.

Nakon prvog talas, promijenii su se uslovi.

“Zbog ekonomije i opstanka života moralo je doći do otvaranja. Nažalost, u našem okruženju situacija nije bla dobra kao kod nas. Bila je mnogo gora i to je uslovilo importaciju slučajeva u trenucima kada smo se otvorili”, kazao je Mugoša.

On je poručio da se traži samo najjednostavnije da se poštuju preporuke.

“To je jedini način da se izborimo sa infekcijom. Moramo voditi računa o fizičkoj i socijalnoj distanci, da smanjimo kontakte na najmanju moguću mjeru, ponavljamo da moramo imati čiste ruke i to moramo raditi češće i pažljivije. Na kraju jako je važno nošenje maski i gdje je propisano i gdje nije. Sve su ovo izazovi koji zaslužuju promjenu ponašanja. Ne može sve drugi da riješi za nas”, poručio je Mugoša.

Izborna kampanja

Mugoša je kazao da su u NKT-u sigurni da će se usaglasiti tako da se zakazani parlamentarni izbori obavljaju da ne ugroze bilo koga

”Predložili smo set mjera za izbore koji prolaze procedure. Cilj dokumenta je obezbjeđivanje da se sačuva zdravlje svih od glasača do onih koji učestvuju u izbornoj administraciji”, kazao je Mugoša.

Hospitalizvano 85 pacijenata, oboljelo 29 zdravstvenih radnika

Ukupno je u 29 zdravstvenih radnika pozitivnih na korona virus, saopštio je pomoćnik direktora Kliničkog centra Crne Gore Nemanja Radojević.

U pitanju su devet ljekara, 18 medicinskih tehničara i dva nemedicinska radnika.

U samoizolaciji su, kako je naveo, 144 zdravstvena radnika.

Radojević: Svi pacijenti stabilno (foto: PR Centar) Radojević: Svi pacijenti stabilno (foto: PR Centar)

Radojević je saopštio da je hospitalizovano 85 pacijenata, od čega 30 u KCCG.

“Stabilni su. Jedan je pacijent u intenzivnoj i stabilan je. U Baru je 11 i svi stabilno u NK 13 a u Beranama 31 i troje životno ugroženih. Stopa hospitalizacije u odnosu na broj oboljelih je oko 8 odsto a popunjenost kreveta je 17 odsto”, kazao je doktor Radojević.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor