Borovinić Bojović: 5.000 ruskih vakcina stiže 25. februara, 30.000 kineskih vakcina kreće iz Pekinga 27. februara

Ministarka je kazala i da se vakcinacija obavlja po prioritetnim grupama, i da je poručeno još 50.000 doza ruskih vakcina za drugi kvartal godine, kao i da su u toku pregovori za 150.000 doza kineske Sinofarm, 150.000 doza Fajzer vakcina , kao i 80.000 doza AstraZeneke.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojovoć primila je vakcinu protiv koronavirusa u Kliničkom centru Crne Gore.

Ona je obavjestila je građane da će drugi kontigent ruske vakcine od 5.000 doza stići u četvrtak u 14:30 na podgorički aerodrom, a donacija 30.000 kineske kreće iz Pekinga 27. februara.

Ona je kazala da će druga tranša vakcina iz Beograda „doći na vrijeme“ kako bi se zdravstveni radnici i drugi mogli revakcinisati.

Borovinić Bojović je kazala da stariji od 80 godina, koji su prioritetna grupa za vakcinaciju imaju tri mogućnosti prijave: 

1. Putem korona info veb sajta

2. Preko izabranih doktora, koji će pozivati građane da se prijave za vakcinu

3. Telefonska linija koja će stalno biti otvorena

Ministarka je kazala i da se vakcinacija obavlja po prioritetnim grupama, i da je poručeno još 50.000 doza ruskih vakcina za drugi kvartal godine, kao i da su u toku pregovori za 150.000 doza kineske Sinofarm, 150.000 doza Fajzer vakcina , kao i 80.000 doza AstraZeneke.

Na pitanje kada će početi vakcinacija opšte populacije, ona je kazala da će to biti odmah nakon imunizacije prioritetnih grupa, ali da je rano da daju detaljnije informacije.

Odgovarajući na pitanje novinara, kazala je da do sada nije bilo slučaja da su zdravstveni radnici odbili da se vakcinišu protiv koronavirusa.

Ministarka zdravlja kazala je da je danas zasijedala radna grupa Instituta za javno zdravlje, a da će se popodne sastati članovi komisije za borbu protiv koronavirusa, dok će sjutra u 15 časova biti predstavljane eventualne korekcije mjera protiv širenja kovida 19.

Borovinić Bojović je kazala da na osnovu informacije indikatora za sada sigurno neće biti ublažavanja mjera, a da će sjutra biti poznato da li će i koliko biti restrikcija.

Danas u 12 časova je počele vakcinacija zaposlenih Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) koji rade sa pacijentima koji su oboljeli od COVID-19 infekcije, saopšteno je iz te institucije.

Izvor: Vijesti.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor