Bojanić: Crna Gora će Srbiji predložiti zajedničku gradnju auto-puta

Ministar za kapitalne investicije Crne Gore Mladen Bojanić je sa ministarkom Srbije Zoranom Mihajlović potpisao Memorandum o razumijevanju u oblasti energetike. Bojanić kaže da će predložiti svom kolegi ministru građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije Tomislavu Momiroviću da dvije države zajednički konkurišu za sredstva za završetak auto-puta od Beograda do Bara.

Bojanić je to najavio u izjavi za Tajnug na početku dvodnevne zvanične posjete Beogradu.

“Crna Gora i Srbija su svakako povezane ekonomski, a da bi to pospešili potrebno je izgraditi infrastrukturu, željezničku i drumsku. Mi smo prvu dionicu autoputa Bar-Boljare priveli kraju na relaciji Smokovac-Mateševo. Taj 41 kilometar, što je najteža dionica kroz Crnu Goru, završen je sa 92 procenta, ali je bilo dosta kašnjenja u realizaciji”, naglasio je Bojanić.

Dodao je kako su različiti uzroci kašnjenja izgradnje, kao i da je izvođač kao jedan od njih naveo epidemiju.

“Na kraju smo ipak napravili novi dogovor, i oni su se obavezali do 30. novembra završe ovu dionicu”, rekao je crnogorski ministar kapitalnih ulaganja.

Podsjetio je da su radovi finansirani kreditom Eksim banke Kine i rekao da očekuje produženje rokova realizacije kredita, jer su uslovi njegovog korišćenja poremećeni zbog kašnjenja radova.

“Prema prvobitnom ugovoru kada je počelo izvođenje radova, trebalo je da dvije godine mi koristimo taj autoput i naplaćujemo putarinu kako bismo mogli da otplaćujemo kredit, a evo dvije godine se kasni, ušli smo u zonu da bi trebalo da plaćamo autoput, a nismo ga završili”, objasnio je Bojanić.

On je najavio da će na razgovoru sa ministrom Momirovićem crnogorska strana predložiti zajednički rad na završetku ovog auto-puta.

“To nam je toliko važno da ću sjutra imati razgovore sa ministrom Momirovićem, jer ostaje u Srbiji dionica od Požege do granice s Crnom Gorom, stotitnak kilometara. U CG od Mateševa kad se završi, ostaće nekih sedamdesetak kilometara i jedna od ideja je da otvorimo tu temu, da li možemo zajednički da konkurišemo pred evropskim fondovima, ili nekim drugim da to predstavimo kao zajednički projekat i da tražimo finasiranje”, rekao je crnogorski ministar.

Bojanić je dodao da Crna Gora želi i završetak modernizacije pruge Beograd-Bar, prije svega zbog barske luke, s kojom vlada susjedne zemlje, kako kaže, ima ozbiljne planove.

“Pruga u zaleđu ima Luku Bar koja je jedan od najvrednijih crnogorskih resursa. Sa njom imamo značajnih planova, i uz to ide želježnička pruga koja je u dosta lošem stanju, i to je takođe jedan od prioriteta za finansiranje iz Fonda za Balkan iz Evropskog investicionog plana. Vidjećemo da i rekonstrukciju kompletne pruge radimo zajednički”, rekao je Bojanić.

On je potvrdio ranije najave da će do početka ovogodišnje ljetnje turističke sezone nova državna avio-komapniaj “To Montenegro” početi da radi.

Bojanić je naveo da je Vlada Crne Gore otkupila dva aviona embrajer koja je Montenegro erlajns zakupljivao pod vrlo lošim uslovma, radi na dobijanju dozvola za letjenje i pregovara o kupovini trećeg embrajera.

“Radimo sve na tome, i optimista sam da ćemo ove sezone imati To Montenegro operativan, i da će se njeni avioni pojaviti i na beogradskom i svim ostalim aerodromima, i da će dovesti poslovne ljude, turiste i sve ostale koji žele u Crnu Goru”, rekao je Bojanić.

On kaže da trenutno ne postoji prijedlog konkretnih mjera i uslova pod kojima će moći da se ide na crnogorsko primorje, ali najavljuje svakako otvorene granice.

Ministar Bojanić naglašava da je za Vladu Zdravka Krivokapića prošlogodišnja odluka DPS-ove vlasti da zatvori granice bila greška, jer turizam učestvuje sa 25 procenata u crnogorskom BDP-u.

“Namjera ove vlade je da ima drugačiju politiku otvorenih granica, naročito za turiste”, rekao je Bojanić.

Objasnio je da je pooštravanje protivepidemijskih mjera sračunato da bi pao broj zaraženih i Crna Gora postala bezbjedna za dolazak gostiju.

“U Srbiji se vakcinacija uveliko sprovodi, u Crnoj Gori se na tome radi, i vjerujemo da ćemo u narednih nekoliko mjeseci biti spremni mi da dočekamo goste, a vi da dođete u Crnu Goru.”

Bojanić očekuje da će se do tada smiriti trenutno uzavrela politička situacija, koju odlikuju protesti pristalica bivše vlasti, pa i njihovi fizički napadi na neistomišljenike.

On kaže da to jeste ružna slika, ali i da je u medijima predimenzionirana, i da gosti iz Srbije nikad nisu imali problema u Crnoj Gori, kakvi god da su bili odnosi na unutrašnjepolitičkoj sceni.

“Što se tiče gostiju iz Srbije, ljudi koji nema veze s politikom, uvek su dobrodošli, i to se nikad nije osjjećalo kakvi god ti odnosi bili među političarima. Na nivou građana Srbije i Crne Gore to je uvjek dobro funkcionisalo. Što se tiče protesta i blokada puteva, mislim da je to kratkoročno i da ćemo možda naći neka rješenja kako bi se svako osjećao sigurno u Crnoj Gori”, zaključio je Bojanić.

Izvor: Cdm

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor