Search
Close this search box.

Blokiraće magistralu zbog đačkog prevoza

U petak, u znak protesta, blokiraćemo put Berane – Plav, ukoliko se do tada ne riješi ovaj urgentni problem. Leći ćemo na cestu pa da vidimo ko će nas i kako ukloniti – poručio je Momo Đukić

Foto:Momo Đukić (Izvor: Dan)

PLAV – Grupa roditelja iz Murina i Plava zaprijetila je juče da će radikalizovati proteste ako se hitno ne organizuje prevoz njihove djece koja pohađaju nastavu u beranskim školama. Kazali su da su spremni da blokiraju magistralni put Berane – Plav ukoliko se njihovim zahtjevima ne udovolji do sjutra. Naveli su da više nemaju vremena za čekanje, napominjući da većina roditelja u znak protesta već dva dana ne šalje svoju djecu u školu.

-Mi više namamo ni vremena ni živaca da čekamo. Naša djeca već dva dana ne idu u školu, jer ne možemo da ih gledamo kako putuju stopom, ili kako im prevoznici naplaćuju kartu u jednom pravcu po tri eura. Zato poručujemo da ćemo u petak, u znak protesta, blokirati put Berane – Plav, ukoliko se do tada ne riješi ovaj urgentni problem. Leći ćemo na cestu pa da vidimo ko će nas i kako ukloniti – poručio je predstavnik roditelja Momo Đukić.

Roditelji su podsjetili da je za Novu godinu istekao ugovor prevozniku koji je dosad obavljao pomenutu djelatnost i da poslije toga nije obezbijeđen redovan autobuski prevoz do škole. Naglasili su da je to donijelo velike probleme roditeljima i djeci. Ukazali su da na potezu od Grnčara do Andrijevice ima skoro 60 učenika koji nastavu pohađaju u beranskim školama. Smatraju da to samo po sebi nameće obavezu državi da im obezbijedi redovan prevoz do škole i nazad.

-Godinama imamo problem s prevozom učenika, što ukazuje da u ovoj oblasti moraju da se mijenjaju stvari. Tim prije, jer smo u saznanju da je Ministsrstvo prosvjete obezbjeđivalo velika sredstva za tu namjenu. Očigledno je da u cijeloj priči neko treba da snosi odgovornost, jer umjesto da se na pravi način udovoljava interesima ljudi koji su, uz veliku žrtvu, ostali da žive u ovako pasivnim krajevima, njima je onemogućavano da na pravi način školuju svoju djecu i da tako ostanu vjerni svom zavičaju – navode roditelji.

Oni su ponovili da su imali dobru komunikaciju s prevoznikom „Viktoruja“ iz Berana koji je, kao su naveli, spreman da odmah organizuje prevoz đaka.

-Mi imamo rješenje. To je prevoznik „Viktorija“ koji je prije nekoliko godina sasvim uredno i po najpovoljnijim cijenama prevozio učenike sa područja Plava i Murina. U razgovoru sa odgovornim ljudima iz tog preduzeća dobili smo čvrste garancije da će oni djelatnost obavljati besprekorno. Znači, treba samo da se s tim prevoznikom usaglase Ministarstvo prosvjete, uprave škola i savjeti roditelja i problem će biti riješen – poručili su roditelji.

D.J.


Uprave škola tvrde da će se riješiti problem
Direktori beranskih škola u kojima nastavu pohađaju djeca s područja Plava i Murina uvjeravaju da su preduzeli sve odgovarajuće aktivnosti da se organizuje prevoz učenika iz drugih opština.
-Mi smo tu da zajednički riješimo problem prevoza učenika. Samo svi moramo da znamo da se određene procedure moraju ispoštovati, jer svakako je najvažnije obezbijediti bezbjednost učenika koji na putu do škole koriste autobuski prevoz. U datim okolnostima, u dogovoru sa Ministarstvom prosvjete, procedure su skraćene i to sve u cilju da se što prije udovolji potrebi đaka. Ostalo je da se uz angažovanje prevoznika i savjeta roditelja sredi određena papirologija i ja se iskreno nadam da će se odmah nakon toga organizovati prevoz đaka – naveo je direktor Srednje medicinske škole iz Berana Žarko Raičević.

Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor