Search
Close this search box.

Bivšoj predsjednici Osnovnog suda Zorici Novaković ponovo sude zbog prevare i falisfikovanja

Zorici Novaković, bivšoj predsjednici Osnovnog suda iz Pljevalja, danas advokatu, bjelopoljski  Viši sud donio je presudu kojom je ukinuta kazna zatvora od tri godine na koju je osudio prvostepenom presudom osnovni sud.

Foto:Dan,Milovan Novović

Žalbeno vijeće Višeg suda dnojileo je drugostepenu odluku u krivičnom predmetu protiv okrivljene Novaković, zbog produženog krivičnog djela prevara, u sticaju sa produženim krivičnim djelom falsifikovanje isprave, kojom je ukinuta prvostepena odluka i predmet vraćen prvostepenom sudu na ponovno suđenje. Prvostepenom odlukom  okrivljena je za izvršenje predmetnih krivičnih djelabila osuđena na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od tri godine, dok je u odnosu  na određene tačke optužbe krivičnih radnji u sastavu produženog krivičnog djela falsifikovanja isprave odbijena optužba zbog zastarelosti krivičnog gonjenja-stoji u obrazloženju presude Višeg suda.

Dalje se dodaje da je prvostepena presuda ukinuta zbog učinjenih apsolutno bitnih povreda postupka, kako bi se utvrdilo da li se radi o sticaju naznačenih krivičnih djela ili o jednom produženom krivičnom djeluprevara, kao i pravilnom utvrđivanju instituta zastarelosti kod produženog krivičnog djela.

Okrivljena Novaković tokom postupka nije priznala djelo koje joj je stavljeno na teret.

Prema navodima optužnice, Novaković je od 2013. do 2017. godine naplatila lažne troškove države u više od 20 predmeta, pri čemu je nezakonito pribavila imovinsku korist u iznosu od oko 160.000 eura.

Istraga je došla do osnovane sumnje da je ona javnim izvršiteljima sa područja Pljevalja, uz upotrebu falsifikovanih punomoćja, podnosila više predloga za izvršenje presuda u kojima je dužnik država.

Kako je ODT ranije navelo, „advokatica je napravila lažne isprave – punomćja u kojima je navela da je kao advokat ovlašćena da zastupa izvršne povjerioce – vlastodavce, te da od protivne strane primi novčane iznose u njihovu korist, potpisujući lično u njihovo ime, u namjeri da lažne isprave prikaže kao prave“.

-Potom, lažne isprave i punomoćja je upotrijebila kao prava, prilažući ih uz ponovno podnesene prijave za dozvolu izvšenja, dovodeći u zabludu javne izvršitelje i izvršne sudije Osnovnog suda u Podgorici“, navodi su tužilaštva.

 

Izvor:Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor