Search
Close this search box.

Bijelo Polje: Školu ruše, a za deponovanje šuta nije određena lokacija

Imamo petnaestak zahtjeva sugrađana kojima je ovaj otpad potreban za saniranja postojećeg stanja na infrastrukturi, ali ništa nećemo raditi bez dobijanja neophodne dokumentacije od lokalne uprave – ističe Savo Lukić, vlasnik firme Unipred koja je izvođač radovaRušenje objekta jedne od najstarijih vaspitno -obrazovnih ustanova u regionu, Osnovne škole “Dušan Korać” u bjelopoljskom naselju Pruška uveliko teče, a problem je postao gdje deponovati nastali otpad, šut i građevinski materijal. Regovali su iz nevladine organizacije “Euromost”, koja se bavi ekološkim pitanjima i zaštitom životne sredine, tvrdeći da će sav taj otpad da završi na lokacijama blizu rijeke Lim i privatnim parcelama. Oni su zatražili hitnu reakciju Komunalne policije i inspekcijskih organa.

Komunalna policija prati stanje

Kako “Dan” saznaje nadležne opštinske inspekcije su odmah po prijavi NVO Euromst izašle na teren i odvoz šuta i građevinskog otpada je stopiran sve dok se ne obezbijedi lokacija i sve potrebne dozvole.

– Kontaktirali smo izvođača radova i upozorili ga da ne smiju da rade na odvozu šuta i otpada dok ne dobiju za to dozvolu i lokaciju. Pratićemo ovaj slučaj-kazao je Dušan Drašković, načelnik Komunalne policije.

– Reagovali smo i zatražili od bjelopoljske Komunalne policije, kao i drugih nadležnih inspekcija da spriječe nelegalno odlaganje otpada. Obavijestili smo i Ministarstvo kapitalnih investicija, koje je investitor ovog kapitalnog objekta, čija se igradnja dosta otegla i premašila debelo planirane rokove završetka. Naglasili smo da nećemo dozvoliti nelegalno odlaganje otpada, ako za to nijesu obezbijedili propisnu lokaciju i sve potrebne dozvole – saopštili su iz NVO Euromost i naglasili da svako nekontrolisano odlaganje šuta, otpada i građevinskog materijala stvara dodatne probleme i zagađuje živtnu sredinu.

Vlasnik firme Unipred koja je izvođač radova, Savo Lukić kaže da se neće ništa uraditi što će uticati da se životna sredina devastira.

– Čekamo od Opštine neophodne papire gdje je lokacija na kojoj možemo da odložimo ovako veliku količinu otpada. Oni su dužni da daju lokaciju, nakon čega ćemo se mi strogo pridržavati propisa, a to je da je loakcija najmanje 25 metara udaljeno od Lima i isto toliko od puta- kaže Lukić i dodaje da su im pojedinci ponudili nekoliko pogodnih lokacija i da je sada Opštini ta koja treba da utvrdi koja je lokacija najpodesnija za deponovanje otpada.

– Imamo petnaestak zahtjeva sugrađana kojima je ovaj otpad potreban za saniranja postojećeg stanja na infrastrukturi. Ipak, ništa nećemo raditi bez dobijanja neophodne dokumentacije od lokalne uprave – ističe Lukić.

Inače, otvaranje novog objekta OŠ “Dušan Korać”, čija gradnja je počela u septembru 2019. godine i koja je trebala biti završena 2020.,a zatim 2021. i 2222. godine, po svemu sudeći neće biti još jer učenici ove škole ni drugo polugodište, u ponedjeljak, neće početi u novoj školi.

 

Ovaj tekst se finasira od sredstava odobrenih od Ministarstva kulture i medija kroz Fonda za podsticanje Plularizma i raznovrsnosti medija

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor