Bijelo Polje: Najveći dio novca iz Agrobudžeta za stočarsku proizvodnju

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede danas su brojnim poljoprivrednim proizvođačima u Bijelom Polju predstavili Agrobudžet za 2022. godinu, vrijedan 50,9 miliona eura.

Foto: pixabay.com/Ilustracija
Foto: pixabay.com/Ilustracija

Veličković je na promociji Agrobudžeta kazao da su povećali značajno subvencije po jedinici površine, kada su prošle godine dobijali 220 e po hektru, a ove godine po 250 eura, odnosno, oni mlađi od 40 godina dobiće 260 eura. Takođe, značajno su povećali premije po grlu stoke, za muzne krave sa 75e na 85 e, za ovce i koze sa 8 na 9 eura, uveli i novu premiju sistem krava-tele sa 130 eura pomoći, a za domaće steone junice povećali iznos subvencije sa 50 na 150 eura.

Ipak, najveći dio novca će otići za stočarsku proizvodnju, jer ona i najviše učestvuje u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji Crne Gore.

Iako najviše ulažu u taj sektor, značajan dio roba, odnosno hrane, uvoze, posebno živinsko i svinjsko meso. Zato su po prvi put ove godine kroz Agrobudžet opredijelili podršku i za živinarski sektor, a i za svinjarstvo su predvidjeli novu mjeru, vodeći računa o cijeloj situaciji u svinjarskom sektoru, posebno svinjskoj kugi, naglasio je on. Cilj ovih mjera, prema njegovim riječima, jeste da u Crnoj Gori u najskorije vrijeme naprave bazu i osnovu, gdje će proizvođači imati domaći materijal, razvijati dalje tu proizvodnju i smanjiti uvoz tog mesa na najmanju moguću mjeru.

Veličković je napomenuo da je još prošle godine napravljen veliki iskorak kada je riječ o podršci za infrastrukturu, a i ove godine nastavljaju sa značajnim ulaganjima.

 Kako je naveo, Crna Gora je dominantno ruralno područje, posebno sjeverni dio i infrastrukturu podržavali u dva pravca, jedan je išao preko projekata lokalnih samouprava, a drugi kroz zahtjeve grupa građana , odnosno mjesnih zajednica. Zato su i u ovoj godini opredijelili značajna sredstva za ulaganje u infrastrukturu.

Naglasio je i da ove godine podrška iznosi 60 %, odnosno, maksimalni iznos povećan je sa 5000 na 6000 eura, a za poljoprivredne osiguranike podrška ide i do 70 %.

Prema njegovim riječima, veoma je značajno i to što su kroz nove mjere preopoznali inovacije u poljoprivrednoj proizvodnji, pa će subvencionirati i plasman organskih proizvoda. Prema njegovim riječima, naravno kao i ranije, poseban fokus biće na ženama u poljoprivredi, a za mlade poljoprivedne proizvođače će finasirati kroz dvije kategorije,  od  100 %  i 70 %.

Saopštio je i da su prošle godine imali jako intezivnu komunikaciju sa poljoprivrednim proizvođačima, ali i istakao da Agrobužet proizilazi iz strateških dokumenata, a usaglašen je i sa zajedničkom poljoprivrednom politikom Evropske unije.

Poštujući sve norme, pravila i procedure, otišli su korak dalje, kako je on naglasio, ispoštovali sugestije poljoprivrednih proizvođača i zahvaljući onima koji su na neki način učestvovali u kreiranju Agrobudžeta.

Nakon promocija Agrobudžeta, uslijediće i objavljivanje javnih poziva.

Pozvao je sve poljoprivredne proizvođače da apliciraju za mjere, jer je, kako je kazao, njihova namjera i cilj da svaki cent, svaki euro opredijeljen Agrobudžetom, dođe do njihovih poljoprivrednih proizvođača.

Pored Veličkovića, današnjoj prezentaciji Agrobudežta, održanoj u sali SO Bijelo Polje, prisustvovali su i Ranko Bogavac i Dragana Radunović, takođe iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, koji su takođe govorili o svim mjerama predviđenim Agrobudžetom.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor