Search
Close this search box.

Bijelo Polje ima tradiciju i potencijal za rukomet

U Bijelom Polju, rukometna strast se razbuktala zahvaljujući “Put Gross” Mini Ligi koja je za kratko vrijeme privukla veliku pažnju. Liga, posvećena učenicima osnovnih škola u ovom gradu, postala je pravi hit među mladim ljubiteljima sporta.

Od svog nastanka, prije svega šest mjeseci, ova inicijativa pokazala je impresivan rast. Sa odigranih 112 utakmica u dvije kategorije, “Put Gross” mini liga broji ukupno 16 ekipa. Od tih, dvanaest nose ponos svojih škola, dok su ostale četiri sastavljene od članova lokalnih klubova. Ovaj projekat pokazuje kako rukomet može postati značajno sredstvo za okupljanje i razvoj mladih talenata unutar i izvan školskog sistema.

Izvor: Marko Stojanović foto

U razgovoru za Antenu M, Marko Stojanović, trener mlađih kategorija rukometnog kluba Jedinstvo Bemaks i njihov koordinator, podijelio je svoje iskustvo i doprinos ovom projektu. Stojanović, koji je proglašen za najboljeg sportskog radnika za 2023. sagledava “Put Gross” Mini Ligu kao izvanrednu priliku za razvoj djece.

Osim što nosi titulu najboljeg u oblasti sportskog rada, Stojanović je i duboko uključen u rad pionirske reprezentacije Crne Gore kao pomoćnik selektorke Anđele Bulatović.

Antena M: Kad je oformljena mini rukometna Put Gross liga u Bijelom Polju?

Stojanović: Ideja za nastanak PUT GROSS MINI LIGE proizašla je iz potrebe da popularizujemo rukomet u Bijelom Polju još 2020.g jer smo se kao klub suočili sa potrebnom da na što efikasniji način vršimo upis i selektujemo djecu za rukomet.

Povećenjem broja članova u tom periodu odlučili smo da po uzoru na neke druge klubove formiramo mini ligu u okviru svog članstva međutim nakon velikog uspjeha te prve PUT GROSS mini lige u okviru našeg članstva željeli smo da odemo korak naprijed.

Stekli smo kapacitete da uđemo u jedan zaista veliki i jedinstven projekat i oformimo takmičenje za osnovne škole sa teritorije Bijelog Polje. Već u Decembru 2022. krenuli smo sa PUT Gross mini ligom u kojoj je učestvovalo 12 ekipa, po 6 ekipa u obje kategorije.

Nakon velikog uspjeha sezone 2022/2023 uz podršku našeg generalnog sponzora takmičenja firme PUT GROSS i vlasnika Hasana Ramovića, velikog humaniste, čovjeka velikog srca, uz podršku Rukometnog Saveza Crne Gore i JU Centra za sport i rekreaciju Bijelo Polje ulazimo u novu sezonu koja je skoro završena.

Učestvovalo je 16 ekipa, 12 ekipa predstavnika osnovnih škola i 4 ekipe koje su predstavljale klub.

Preko 160 dječaka i djevojčica, odigrano 112 utakmica i organizovana Svečanost dodjele nagrada koja je zaista predstavljala svojevrstan spektakl.

Put Gross Mini Liga predstavlja jedinstveno takmičenje u Crnoj Gori i regionu, ima sličnih pokušaja ali samo trajanje takmičenja od 6 do 8 mjeseci iziskuje veliku posvećenost i ogroman rad.

Brojne nagrade, preko 160 medalja podijeljenih, 13 pehara, preko 50 zahvalnica i priznanja, brojni sponzori koji su nesebično dali svoj doprinos za osmjeh i sreću djece samo su sitni djelići koji krase ovo takmičenje.

Uz ovo takmičenje organizovali smo i BEMAX CUP takmičenje za osnovne škole u generaciji 2014 i mlađe i opet uspješna aktivnost koja nam donijela mnogo djece i u njmlađem uzrastu.

Antena M:Rukomet je sportska disciplina koja je vrlo popularan u Bijelom Polju?

Stojanović: Rukometni klub JEDINSTVO BEMAX je učinio sve da nakon što rukomet u Bijelom Polju nije postojao preko 10 godina stvori uslove za djecu i pravilan razvoj rukometa.

Od 2013. na čelu sa direktorom kluba Željkom Rmandićem napravljeni su jako važni iskoraci u popularizaciji rukometa.  Od 2020.kada smo kreirali dokument NACRT STRATEGIJE RAZVOJA RUKOMETNE ŠKOLE do danas sproveden je niz projekata, aktivnosti i ostvarena saradnja sa brojnim sponzorima. Očekujemo da u predstojećim godina publikujemo Strategiju i da ona kao i do sada bude naš oslonac u razvoju rukometa u Bijelom Polju.

Antena M: Rukometna Put Gros mini liga prepoznata je i regionu, a vašim članovima a raspolaganju je i rukometni klub Rajo Daba Agović?

Stojanović: Pored PUT GROSS mini lige po kojoj smo prepoznati u regionu našim članovima nudimo i Rukometni kamp “Rajo Daba Agović” koji je namijenjen isključivo njima, našim članovima, opet jedinstvena priča i jedinstven projekat.

Kamp nije komercijalnog karaktera već zaista u pravom smislu i na pravi način usmjeren razvoju naših članova koji je prošle godine okupio skoro 60 kampera uz vrhunski stručni tim. Sve to i brojna druga dešavanja uz profesionalan trenažni proces dovelo nas je u situaciju da danas u Bijeolom Polju rukomet trenira preko 210 dječaka i djevojčica a da je rukomet toliko popularan da na školskim igralištima možete često vidjeci djecu koja se okupljaju da uživaju u tom najljepšem sportu.

Klub se u skladu sa tim takmiči u 6 takmičarskih kategorija u takmičenjima koje organizuje Rukometni Savez Crne Gore i to: Prva muška seniorska liga, kadetska muška liga, Pionirska muška Liga, Pionirska liga za mladje pionirke, KOD IO pionirska liga za djevojčice, KOD IO Pionirska liga za mladje pionirke a od Oktobra nakon skoro 5 godina igraće se i Druga ženska liga u Bijelom Polju.

Tako da sa zadovoljstvom ističemo da je rukomet izuzetno popularan u Bijelom Polju i rezultati tog posvećenog rada svih nas klubu tek će dati rukometu pravi vjetar da napreduje krpnim koracima.

Tako da RK Jedinstvo Bemax se može pohvaliti, Put Gross mini ligom, Rukometnim kampom Rajo Daba Agović, Bemax Cupom, brojnim humanitarnim aktivnostima i sada već tradicionalnom humanitarnom aktivnošći Novogodišnja radost, brojnim uspješnim saradnjama sa stručnim predavačima i drugim aktivnostima kroz koje naš klub postaje prepoznatljiv ne samo u CG već i u regionu.

Antena M: Koliko mlade generacije pokazuju talenta i interesovanja za ovu vrstu sporta?

Stojanović: Talenata u Bijelom Polju i te kako ima, brojna su djeca koja su svoj talenat pokazala i dokazala kroz reprezentacije i zaista vjerujem da smo na pravom putu.

Bjelopoljski rukomet izuzetno je popularan i sve više bjelopoljaca uživa na rukometnim utakmicama.

Mislim da će se svakako uz ovaj povećan broj djece koja treniraju rukomet stvoriti kvalitetni igrači i u godinama koje dolaze jer Bijelo Polje ima tradiciju i potencijal veliki u rukometu a na nama je da stvorimo kvalitetan sistem u kome će se djeca razvijati i napredovati

 U tom smjeru zaista je zadovoljstvo raditi u atmosferi koju je stvorio JU Centar za sport i rekreaciju na čelu sa gospodinom Markom Maslovarićem u Bijelom Polju.

Istrasiran je put od strane Centra za sport i rekreaciju za razvoj masovnog dječijeg sporta, stvoreni adekvatni uslovi i edukacija za trenere i sportske radnike, dat naglasak na razvoj školskog sporta i slično.

Zato, uz Centar za sport i rekreaciju Bijelo Polje te našeg osnivača Lokalnu samoupravu opštine Bijelo Polje, našeg generalnog sponzora kluba kompaniju Bemax i ljude velikog srca kao što je gospodin Ramović bjelopoljska djeca kojima je rukomet u srcu zaista nemaju razloga da strahuju za svoju budućnost, za svoj pravilan razvoj i napredak.

Antena M: Put Gross je dao priliku svima koji vole ovaj sport da pokažu svoje vještine. Koliko treninga imate nedjeljno, kako teku pripreme pred takmičenja?

Stojanović: Trenažni proces je izuzetno zahtjevan u našem klubu, kada dođe ljeto sve naše generacije izuzev onih baš najmlađih treniraju cijelo ljeto uz određene pauze.

Sa djecom rade 4 licencirana trenera podijeljeni u kategorijama. Zahtjevno je trenirati skoro svaki dan ali pravimo pauze djeci kako bi oporavak bio adekvatan.

Kraća pauza ih očekuje od 01. Do 10. Jula a do tada radimo u cilju napretka djece. Od 28. Jula do 06. Avgusta očekuje nas Rukometni kamp Rajo Daba Agović za koji ćemo uraditi sve da bude ove sezone nezaboravan i najkvalitetniji do sada.

U avgustu nastavak priprema te međunarodni turnir u Smederevu i dosta iznenađenja i uživanja. Pripreme će početi sa početkom kampa RDA i od oktobra očekuje se da naš klub učestvuje u 7 takmičarskih kategorija u takmičenjima koje organizuje RSCG.

U ovom periodu smo u saradnji sa Logopedskom školom obavili pregled kičme naših članova, gdje su doktorica Vedranka Mrdak i fizioterapeutkinja Fatima Suljević pregledali stanje kičme naše djece što je opet dalo informaciju o stanju naših članova. Tako da spremni ulazimo u pripremni period uskoro.

Djeci koja žele da se bave rukometom poručio bih da što prije krenu sa rukometom jer to je najljepši sport koji je našoj Crnoj Gori donio brojne medalje, vrhunske sportiste i ljude. Sport koji je donio toliko radosti i čiji potencijal u Crnoj Gori je neosporan.

Svoj put u rukometu djeca će lako pronaći, jer rukomet kada jednom uđe pod kožu i kada se zavoli taj osećaj je više nego jedinstven.

Mislim da je svakako suština obratiti se roditeljima djece koji sve više imaju predrasude u vezi rukometa i nekako ga izbjegavaju u tom užem izboru sporta za svoje dijete.

Zaista trebamo biti iznad svih predrasuda i stereotipa jer rukomet nas uči životu, rukomet je sport koji na kraju da smisao borbi, trudu i upornosti i stvaranju pobjedničkog mentaliteta koji djecu ne prati samo u sportu već ostaje za cio život.

Zato, roditelji, djeco pravac na rukomet jer rukomet nudi SVE što će vas učiniti spremnim za budućnost i život. U razvoju mlađih naš klub nudi Put Gross mini ligu a Rukometni Savez vrhunskom organizacijom brojna pionirska takmičenja, tako da utakmica, takmičenja ne može nedostajati.

Antena M: Dobitnik ste priznanja za najboljeg sportskog radnika u 2023?

Stojanović: Pa jedan od najponosnijih trenutaka u mom radu i kao trenera i kao sportskog radnika bio je izbor za najboljeg sportskog radnika u Bijelom Polju za 2023.godinu uz naravno trenutak i priliku da budem pomoćni trener našoj legendi ženskog rukometa Anđeli Bulatović u pionirskoj selekciji 2010/2011 koja se ove godine okuplja na kampu Šampion na Ivanovim Koritima od 01. Do 10. Jula.

Ti neki trenuci imaju poseban značaj za mene jer nije lako uskladiti i posao sportskog radnika i posao trenera mlađih kategorija ali mi je drago da sam u Rukometnom Klubu Jedinstvo BEMAX i što uprava kluba zaista podržava sve ideje i ima viziju razvoja rukometa na pravi način uz kolege koji zaista čine da atmosfera u našem kolektivu bude na visokom nivou.

Tako da, brojna djeca su tu jer se trudimo da svoj djeci dajemo priliku da igraju i dokažu se kroz sva brojna takmičenja nekada i na štetu rezultata.

Drago mi je da roditelji to prepoznaju, sve je više djece i uspješnih aktivnosti tako da tu smo da ne odustajemo i idemo dalje u neke nove izazove i dešavanja, PONOSNI na rezultate koje smo do sada postigli sa ogromnom ambicijom da ti rezultati budu još veči i bolji u korist naših članova i Bijelog Polja.

Izvor: Antena M

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor