Beriša poručio CKM-u: Romi su više od radnika čistoće

Romska organizacija mladih „Koračajte sa nama – Phiren Amenca“ najoštrije osuđuje stereotipno i diskriminatorsko predstavljanje pripadnika romske zajednice u sklopu kampanje Crnogorske kulturne mreže (CKM) „Crna Gora bez podjela“, kazao je Elvis Beriša, izvršni direktor te romske oranizacije.

“Na fotografiji kojom se promoviše pomenuti projekat na internet stranici CKM-a, prikazani su predstavnici svih nacionalnih zajednica u svojim tradicionalnim nošnjama osim Roma koji su predstavljeni u radnim uniformama Javnog komunalnog preduzeća. Ovakvim postupkom koji je teško opravdati pripadnici čitave jedne zajednice svode se na čistače ulica čime se zanemaruje čitava njihova istorija, kultura i tradicija koju su uprkos diskriminaciji i siromaštvu uspjeli da sačuvaju”, kazao je on.

Foto: CKM
Foto: CKM

Tačno je, dodaje Beriša, da je posao u komunalnom preduzeću nažalost najčešće jedina mogućnost da se Romi zaposle pa je zato gotovo rezervisan za njih.

“Naše reagovanje nije usmjereno na unižavanje posla radnika komunlanih preduzeća koji pošteno rade svoj posao i od toga izdržavaju svoje porodice. Nas brine što je organizatorima ove kampanje prva asocijacija na Rome uniforma komunalnih preduzeća. Plašimo se lakoće sa kojom se koriste stereotipi prema romskoj zajednici koji su gotovo postali prirodna stvar”, naglasio je on.

Beriša je poručio CKM-u i široj javnosti da “romska zajednica ima svoju istoriju, svoj jezik, kulturnu baštinu”.

“Osim toga zahvaljujući naporima čitavog društva u poslednjih skoro dvije decenije postignuti su određeni uspjesi u socijalnoj inkluziji Roma. Tako danas imamo na desetine svršenih studenata i srednjoškolaca. Romi su zapošljeni, iako u malom broju, i u javnim institucijama, puno je lijepih primjera uspješnih sporstista, umjetnika, mladih ljudi”, rekao je Beriša.

Na kraju, ističe, Romi imaju i svoju tradicionalnu nošnju.

“Ona je nažalost kao i mnogi drugi segmenti romske kulture nepoznata javnosti ali to nije opravdanje za diskriminatorski postupak CKM-a. Postojao je način, da je bilo interesovanja i želje, da se dođe do saznanja o romskoj nošnji i da se Romi predstave u njoj. Ovakav postupak nam ukazuje da duboko ukorijenjeni stereotipi prema Romima i dalje žive pa čak i kod onih koji se navodno zalažu i promovišu vrijednosti građanskog društva”, rekao je Beriša.

Smatra da je neophodno preispitati i odgovornost za ovakve postupke i zloupotrebu radnika JP Čistoća od strane rukovodstva JP Čistoća koji su bili upoznati sa ciljevima kampanje i načinom predstavljanja Roma.

“Odgovor CKM-a na pitanje pratilaca na društvenoj stranici „facebook“ da su Rome predstavili u komunalnoj uniformi zato što nijesu mogli da nađu romsku tradicionalnu nošnju direktno vrijeđa dostojanstvenost svih Roma i Romkinja. Zbog toga će Romska organizacija mladih „Koračajte sa nama – Phiren amenca“ podnjeti pritužbu Ombudsmanu za zaštitu od diskriminacije”, najavio je Beriša.

Pozvao je sve organizacije i institucije koji, kako kaže, namjeravaju da realizuju slične projekte da se obrate “našoj ili nekoj od drugih romskih organizacija kako bi im kroz informacije o romskoj kulturi pomogli da se slične situacije više ne dešavaju”.

“Posebno pozivamo donatore pomenute kampanje da prekinu finansiranje rasizma”, zaključio je Beriša.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor