Search
Close this search box.

Bečić: Abazović u kratkom roku prešao put od bitange do mandatara; sažeta veličina moralnog i društvenog posrnuća

Na presu Demokratske Crne Gore, lider Aleksa Bečić ocijenio je jučerašnji susret lidera GP URA Dritana Abazovića i predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića kao kršenje člana 2. Ustava Crne Gore i prekrajanje “izborne volje građana” od 30. avgusta 2020.

Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Bečić je na konferecniji za medije kazao da su juče svjedočili prilikom dodjele mandata Dritanu Abazoviću ”još jednom čudu neviđenom u Crnoj Gori. Abazović je u kratkom i rekordnom roku prešao put od od bitange, preko šibicara, do mandatara. U ovome je sažeta sva veličina moralnog i društvenog posrnuća Crne Gore.”

U ovakvom, kako je rekao, antidemokratskom pohodu niko nije donio potpis 41 poslanika, upitajući zašto SNP prije 10 godina nije ušao u izvršnu vlast, ako to nije princip i pravilo.

Prema riječima Bečića, ”to je sada magla da bi se prikrila klasična izborna prevara.”

On se osvrnuo na izjavu Abazovića da, ukoliko Strahinja Bulajić ne zakaže sjednicu Skupštine, to može uraditi potpredsjednik Ervin Ibrahimović. Bečić je to nazvao klasičnim pučem.

“Da podsjetim pučiste, koji u danu znaju da izvedu dva puča, na pozitivne propise Crne Gore,” poručujući da je Skupština na posljednjoj sjednici konstatovala da v.d. predsjednika Skupštine Strahinja Bulajić saglasno Poslovniku, jedino može sazvati sjednicu Skupštine.

On je pozvao sve da zemlju ne uvode u dodatnu nestabilnost i pravnu anarhiju, s obzirom na to da postojeće stanje, kako smatra, ne može i ne smije biti gore.

Bečić: -“Vidite i sad da onaj memorandum nije bio “čaj od nane”, već da je vodio izdaji izborne volje naroda.” Istakao je da Demokrate žele da trenutnu situaciju riješe na fer i demokratskim, vanrednim parlamentarnim izborima.

Bečić: -“Nudim svima njima koji pokrivaju funkcije, hajmo odmah na vanredne parlamentarne izbore”, poručuje Bečić, smatrajući da je jučerašnji dan i dodjela mandata Abazoviću poziv na inteziviranje masovnih protesta i protestnih aktivnosti dodajući da se dostojanstveno treba ovome odupreti i olovkom na izborima riješiti.

Na pitanje ako je nezakonito da iko mimo Bulajića odlučuje kada će biti održana sjednica Skupštine, je li zakonito da on to opstuirira i koristi to pravo u nedogled, Bečić je rekao da Bulajić u dosadašnjem djelovanju nije povrijedio Poslovnik i Ustav Crne Gore.

Bečić: – ”Podsjećam da prvu proljećnu sjednicu u redovnom zasijedanju nijesam zakazao u martu, već u maju, a prvu jesenju, ne u septembru, već 12. novembra i nijesam povrijedio nijedno slovo Poslovnika. A ja ću postaviti pitanje – ko je branio DPS-u u posljednjih godinu dana da izaberu potpredsjednika Skupštine? Niko”, rekao je.

Shodno dešavanjima u Ukrajini, Bečić je rekao da podržava sve što je na fonu zajedničkih odluka evropskih partnera kazajući da se svakog dana moli da prestane ratna agresija Rusije prema Ukrajini. Afirmisao je sve što je na fonu zajedničkih odluka njihovih evropskih partnera. Podsjetio je da je ukazivao na važnost što skorijeg prijema Crne Gore u EU, mišljenja da je to sada dodatno osnaženo.

Crna Gora je, prema njegovim riječima, najviše odmakla u pregovorima od svih zemalja, pretpostavljajući da postanu prva naredna članica EU. Smatra da zbog svega onoga što je bilo i što je geostrateški momenat, moraju, prema njegovom mišljenju, imati proaktivniji, vizionarski, pravovremeni pristup i od Crne Gore, ali i EU koji bi omogućio da naša zemlja postane prva naredna članica Unije.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor