Barovićevi ljudi pregovaraju o prodaji Swiss osiguranja

Osiguravajuća kuća Grawe pregovara sa vlasnicima Swiss osiguranja o preuzimanju akcija te kompanije, saznaju “Vijesti“ od izvora iz obje osiguravajuće kuće.

Većinski vlasnik Swiss osiguranja sa 65,88 odsto akcija je hotelsko preduzeće Fjord iz Kotora, kojom gazduje firma Alpha Invest u vlasništvu biznismena Veselina Barovića, koji je i lično akcionar Swissa.

Prema nezvaničnim informacija – Grawe, koje nudi proizvode iz oblasti životnog osiguranja, u prvoj transakciji bi mogao preuzeti oko trećinu akcija Swissa čime bi se steklo kvalifikovano učešće, a potom bi mogao da proširi biznis na neživotna osiguranja i otkupi preostale dionice.

“U pregovorima smo, ali još ništa konačno nije dogovoreno. Veliki broj akcionara Swissa je u pitanju”, rekao je nezvanično “Vijestima” izvor iz Grawea koji je u toku pregovora.
Iz Agencije za nadzor osiguranja (ANO) je “Vijestima” objašnjeno da preuzimanje portfelja, odnosno ugovora o osiguranju iz grupe neživotnih osiguranja moguće je samo ako je i preuzimalac osiguravajuća kuća za neživotno osiguranje.

“Portfelj neživotnih osiguranja ne može preuzeti osiguravajuća kuća za životna osiguranja, pa ovakav model nije ni primjenljiv na pomenutu situaciju Grawe-Swiss, s obzirom na to da se Grawe bavi isključivo poslovima životnog, a Swiss isključivo poslovima neživotnog osiguranja”, objašnjeno je iz ANO.

Regulator je pojasnio da je “eventualno “preuzimanje” društava za osiguranje izvodljivo na dva načina – kroz dobijanje saglasnosti ANO za sticanje kvalifikovanog učešća (svako učešće u kapitalu veće od 10 odsto), nakon čega bi se mogla sprovesti prodaja akcija i promjena vlasništva ili kroz dobijanje saglasnosti ANO za preuzimanje portfelja, nakon čega bi ugovori o osiguranju sa pripadajućom imovinom prešli u vlasništvo drugog osiguravača.

“O jednom od ovih zahtjeva ANO bi bila u obavezi da odluči u roku od dva mjeseca od dana prijema zahtjeva, pri čemu je taj rok kod zahtjeva za sticanje kvalifikovanog učešća zakonom detaljno uređen i počinje teći tek danom prijema kompletne dokumentacije”, naglasio je regulator.

Grawe je dozvolu za rad u Crnoj Gori dobilo 23. septembra 2004. godine. U vlasništvu je austrijskog osiguravajućeg društva Grawe (Grazer Wechselseitige Versicherung AG) sa sjedištem u Gracu i istorijom dugom 180 godina. Ta osiguravajuća kuća je 2017. godine kupila za 1,39 miliona eura Merkur osiguranje, a prije dvije godine je preuzeo preostalu imovinu Atlas life, bankrotirane osiguravajuće kompanije iz Atlas grupacije biznismena s potjernice Duška Kneževića.

Drugi po veličini vlasnik Swissa, prema podacima iz Centralno klirinško depozitarnog društva, je Vukašin Labović sa 12,81 odsto. Barović je odnedavno treći akcionar osiguravajuće kompanije sa 8,14 odsto. Barović je taj paket stekao polovinom ovog mjeseca, kupujući dionice tokom postupka izvršenja i prinudne prodaje akcija iz portfelja ZIF Eurofonda, da bi se naplati nesaglasni akcionari fonda prema pravosnažnim presudama. ZIF Eurofond je do početka ove godine bio treći po veličini vlasnik Swissa sa 11,34 odsto.

Skok cijene akcije na berzi

Dvomjesečne pregovore dvaju osiguravajućih kuća o ovoj transakciji prati i rast cijene dionica Swiss osiguranja na Montenegroberzi.

Prosječna cijena akcija je od kraja prošle godine sa 1,4 eura porasla na 4,88 eura. Posljednja transakcija odrađena je po najvišoj prosječnoj cijeni na berzi 18. februara.

Među top deset akcionara koji su proteklih mjeseci kupovali na berzi akcije Swissa na osmom mjestu pojavila se Barovićeva kćerka Tanja Milošević, predsjednica Odbora direktora te osiguravajuće kuće, sa 1,75 odsto dionica.

Dionicama Swissa se na berzi, tokom posljednjih mjesec i po, trgovalo za ukupno 205,8 hiljada eura.

Izvor:Vijesti

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor