Bajden se sastaje sa liderom Katara povodom energetskih alternativa zbog krize oko Ukrajine

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden primiće vladara Katara u Bijeloj kući 26. januara, u jeku razgovora između Vašingtona i njegovih evropskih saveznika o tome kako da podmire energetske potrebe Evrope ako se ruske zalihe smanje u slučaju da Moskva napadne Ukrajinu.

epa09479627 Qatar’s Emir Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani arrives to address the 76th Session of the UN General Assembly in New York City, USA, 21 September 2021. EPA-EFE/EDUARDO MUNOZ / POOL

Sekretar za štampu Bijele kuće Džen Psaki rekla je da Bajden i šeik Tamim bin Hamad Al Thani planiraju da razgovaraju o bezbjednosti na Bliskom istoku, očuvanju stabilnosti globalnog snadbijevanja energijom i situaciji u Avganistanu, gdje su se humanitarni uslovi značajno pogoršali nakon povlačenja američke vojske i talibanskog preuzimanja zemlje prošle godine.

Oko 125.000 ruskih vojnika raspoređeno je u blizini ukrajinske granice, prema ukrajinskim obavještajnim službama.

Biden je više puta upozoravao da će se Rusija suočiti sa teškim posljedicama ako ponovo napadne Ukrajinu, nakon aneksije poluostrva Krim 2014. godine.

Bajdenova administracija je 26. januara saopštila da je u kontaktu sa dobavljačima gasa i nafte sa Bliskog istoka, sjeverne Afrike i Azije kako bi pojačala snadbijevanje Evrope u narednim nedjeljama kao dio koraka za smanjenje opasnosti ukoliko Rusija prekine snadbijevanje energijom u eskalirajućem sukobu oko Ukrajine.

izvor: antenam.net

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor