Bajden pobjednik u tri savezne države

„Izgleda da imamo još jednu dobru noć – pobijedili smo u Misisipiju, Misuriju i Mičigenu“, rekao je Bajden u govoru u Filadelfiji, nakon što je objavljeno da je pobjednik u te tri savezne države.

„Prije samo sedam dana mnogi su analitičari tvrdili da je ova kandidatura mrtva. Sada je više nego živa“, dodao je bivši potpredsjednik u dva mandata pod Barakom Obamom.

Pobjeda u Mičigenu, državi koja je ovaj utorak davala najviše delegata, njih 125, velik je udarac za Bajdenovog protivkandidata, senatora iz Vermonta Bernija Sandersa.

Usprkos anketama koje su pokazivale da to neće biti tako, Sanders se nadao da će pobjedom u toj „radničkoj“ saveznoj državi koja je središte američke automobilske industrije smanjiti dosadašnju Bajdenovu prednost i održati ga u trci.

Prema Mičiganu su uoči predizbora u utorak oba tabora usmjerila sve svoje snage, a Sandersov poraz još je teži kad se u obzir uzme da je 2016. tamo odnio pobjedu protiv Hilari Klinton koja je potom u toj saveznoj državi malom razlikom izgubila od sadašnjeg republikanskog predsjednika Donalda Trampa.

Misuri i Misisipi, u kojima je Klinton porazila Sandersa, donose 68 i 36 delegata. Tamo je bila očekivana pobjeda Bajdena, posebno u Misisipiju koji ima rekordnu izlaznost afroameričkih glasača među kojima bivši Obamin potpredsjednik ima prednost pred senatorom iz Vermonta.

Ovaj utorak izbori su se održali i u zapadnijim saveznim državama Idahu, Sjevernoj Dakoti i Vašingtonu.

U njima su birališta zatvorena kasnije, pa je prerano govoriti o rezultatima, no rane projekcije pokazuju kako bi Bajden mogao odnijeti pobjedu u Ajdahu, Sanders u Sjevernoj Dakoti, koja nosi najmanje delegata od šest država, dok se u Vašingtonu, saveznoj državi najpogođenijoj koronavirusom u SAD-u, vodi neizvjesna trka. Konačni rezultati mogli bi se znati tek u četvrtak.

Sanders je 2016. pobijedio Klinton i u Sjevernoj Dakoti i Idahu.

Šest država zajedno daju sveukupno 352 delegata, odnosno gotovo deset odsto sveukupnog broja ove godine.

Iduće četiri savezne države koje biraju su Arizona (67), Florida (291), Ilinois (155) i Ohajo (136 delegata).

U međuvremenu će se održati i nova demokratska debata, prva otkad je u trci ostalo samo dvoje kandidata.

I Bajden i Sanders su zbog koronavirusa otkazali skupove u Ohaju planirane za utorak naveče, a nadolazeća debata održaće se bez publike.

Izvor:RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor