Search
Close this search box.

Bačeno 220 miliona eura: Kako smo plaćali tuđe kredite u posljednjih 10 godina

Crna Gora je od 2011. godine do danas platila 220 miliona eura zbog garancija koje je Vlada davala državnim i privatnim preduzećima. To pokazuju podaci Ministarstva finansija koje su ranije dostavljali Skupštini i medijima, piše Dan.

Ova cifra je lako mogla biti uvećana za još 60 miliona dolara, da nije postignut sporazum o kreditu koje smo kod kineske EXIM banke garantovali za nabavku brodova Barske i Crnogorske plovidbe.

Prvo veće plaćanje garancija bilo je 2011. godine kada su iz budžeta plaćena 32,92 miliona eura za palu garanciju za kredit koji je Željezara, kojom je gazdovala firma MNSS, uzela kod Kredit Svis banke.

Iste godine su plaćene 992 hiljade eura nakon što je aktivirana garancija za kredit Pobjede kod Sosijete ženeral banke.

Godinu kasnije plaćeno je skoro 25 miliona eura za kredit Kombinata aluminijuma kod Dojče banke i kredite Rudnika boksita i Pobjede.

Kada je Dojče banka aktivirala garancije Vlade, plaćena su 23,4 miliona eura iz budžeta.

Za kredit Rudnika boksita kod NLB banke plaćeno je blizu 550 hiljada eura, a za još jedan kredit Pobjede kod Sosijete ženeral banke blizu 750 miliona eura.

U 2013. godini plaćen je najveći iznos garancija od 107 miliona eura, opet zbog izdatih garancija Kombinatu aluminijuma. Taj novac je plaćen za kredite kod ruske VT banke, 60 miliona, i 42,7 miliona eura za kredit kod OTP banke. Garancije za KAP su izdate bez adekvatnog pokrića, a tužilaštvo godinama izviđa da li su garancije izdate po propisima. Dan je nedavno pisao da su vještaci utvrdili da je u tom poslu država oštećena za 126 miliona eura.

Iste godine je plaćeno 530 hiljada NLB banci za kredit Rudnika boksita, zatim za Mi Rai 1,69 miliona kod Hipotekarne banke, za bjelopoljku Lenku, Fabriku elektroda Piva 1,65 miliona.

U 2014. godini plaćeno je preko 15 miliona-za kredite Rudnika uglja kod NLB banke pet miliona, Melgonija primorke kod iste banke 4,5 miliona, te još šest miliona za dva kredita Pobjede.

Pauza u plaćanju garancija napraljena je od 2015. do 2018. godine, da bi u 2019. godini palo 9,4 miliona garancija za kredite Atlas banke i Invest banke u stečaju, biznismena Duška Kneževića, i 29,25 miliona eura zbog projekta prečišćavanja otpadnih voda u Budvi.

Na čelu Vlade u poslednjih deset godina bili su kadrovi DPS-a Milo Đukanović, Duško Marković i Igor Lukšić.

Izvor: PVportal.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor