Austrija suspendovala zakon o obaveznoj kovid vakcinaciji

Austrijska vlada objavila je danas da suspenduje zakon o obaveznoj vakcinaciji protiv Kovida-19, samo mjesec dana od njegovog stupanja na snagu, s obzirom na manju opasnost od omikron soja virusa.

Foto: Beta/AP Foto: Beta/AP

„Odlučili smo da pratimo mišljenje komisije stručnjaka“ i da „suspendujemo“, zakon, rekla je ministarka Karolina Edstadler na konferenciji za novinare u Beču.

Ona je dodala da vlada u ovom trenutku ne vidi potrebu sprovođenja obavezne vakcinacije s obzirom na sadašnji soj virusa koji izaziva lakše simptome od delta varijante koja je prethodno bila dominantna.

„Trenutno ima mnogo argumenata u prilog tome da ovo narušavanja osnovnih prava nije opravdan“, rekla je Erdštadler, ministarka zadužena za poštovanje ustavnosti.

Zakon je stupio na snagu 5. februara, kao jedinstven u Evropskoj uniji i koji je izazvao snažno protivljenje dijela stanovništva.

On se odnosio na sve starije od 18 godina u zemlji od 8,9 miliona stanovnika, izuzev trudnica, onih koji su preležali virus prije manje od 180 dana i onih koji mogu da dobiju medicinsko izuzeće.

Kontrole je trebalo da počnu sredinom marta, a predviđene kazne za prekršioce su se kretale od 600 do 3.600 eura.

Glasovi su se podigli za reviziju zakona kada je Austrija početkom marta ukinula većinu zdravstvenih restrikcija vezanih za kovid.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor