Search
Close this search box.

AstraZeneka vakcina protiv kovida povučena sa evropskog tržišta

Posle pisanja medija o grupnoj tužbi građana protiv AstraZeneke i priznanja kompanije u sudskim dokumentima da može da izazove rijetke i opasne nuspojave, na sajtu Evropske agencije za lekove (EMA) od juče, kako je objavljeno, stoji da vakcina više nema dozvolu za promet, piše Danas.

Prema objavljenim informacijama, vakcina se više ne može koristiti u Evropskoj uniji nakon što je kompanija dobrovoljno povukla svoju „autorizaciju za stavljanje u promet“.

VAKCINACIJA/ VAKCINACIJA PROTIV KORONE – LAZAR RUZI

Zahtev za povlačenje vakcine, prema dostupnim informacijama, podnet je 5. marta i stupio je na snagu u utorak (juče).

AstraZeneca je saopštila, a svjetski mediji prenijeli, da je vakcina povučena sa tržišta iz komercijalnih razloga. Prema objavljenim podacima, taj farmaceutski gigant tvrdi da se vakcina više ne proizvodi niti isporučuje, jer su je zamijenile ažurirane vakcine koje se bave novim varijantama koronavirusa.

Kako je objavljeno, dosadašnja varijanta vakcine bila je predmet intenzivnog ispitivanja poslednjih mjeseci zbog veoma rijetkog  neželjenog efekta koji izaziva krvne ugruške i nizak broj trombocita u krvi.

Posle grupne tužbe u Velikoj Britaniji vakcinisanih ljudi i njihovih porodica, prema pisanju svjetskih medija, AstraZeneca je u sudskim dokumentima podnijetim Višem sudu u februaru priznala da vakcina „može u veoma ruhetkim slučajevima da izazove TTS – trombozu sa sindromom trombocitopenije“.

Kako se dodaje, taj sindrom je povezan sa najmanje 81 smrtnim slučajem u Velikoj Britaniji, kao i sa stotinama ozbiljnih zdravstvenih problema. U grupnoj tužbi 51 osobe protiv te kompanije, tražena odšteta je u vruhednosti, prema objavljenim podacima, do 126 miliona dolara, a kako je objavio britanski Telegraf, pozivajući se na sudska dokumenta, farmaceutska kompanija AstraZeneka priznala je da njena vakcina može da izazove neželjeni efekat koji se zove „tromboza sa sindromom trombocitopenije“ /TTS/.

 

 

Izvor: Dan

 

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor