ASK: Smolović prekršio zakon, nije prijavio hiljade eura, oružje i akcije

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) utvrdila je da je predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović prekršio Zakon o sprečavanju korupcije jer nije prijavio sve prihode i imovinu.

U slučaju Smolovića, utvrđeno je da on i njegova supruga Andrijana Smolović nisu prijavili oko 4.500 eura prihoda, vlasništvo nad vatrenim oružjem i akcijama u investicionom fondu „Eurofond“.

Petar Smolović predsjednik Opštine Bijelo Polje

Zakonom je propisano da je javni funkcioner dužan u svojim imovinskim kartonima da dostavi tačne i potpune podatke.

Ko to ne uradi, Zakonom je propisana novčana kazna od 500 do 2.000 eura.

Agencija je utvrdila da on tačne i potpune podatke nije prijavio u svojim redovnim godišnjim imovinskim kartonima za 2016. i 2017. godinu.

Smolović je u pisanom izjašnjenju objasnio da je jedini razlog zbog kog nisu navedena primanja njegove supruge iz predškolske ustanove „Dušo Basekić“ od marta do decembra 2016. u iznosu od 2.569 eura to što „slučajno nije čekirao ostale mjesece u redovnom godišnjem izvještaju“.

Njegova supruga je, kako je istakao, zaposlena u toj predškolskoj ustanovi već nekoliko godina i u stalnom je radnom odnosu.

Vatreno oružje „glok“ nije, kako je istakao, prijavio iz razloga bezbjednosti i sigurnosti a imajući u vidu i bezbjednosne „prijetnje kojima su poslanici bili izloženi, te da iz tih razloga nije htio da uzbuđuje javnost“.

Smolović je rekao da nije naveo zaradu od Opštine u iznosu od 1.222 eura zato što se radilo o zaostaloj plati koja je isplaćena u januaru 2017, a 700 eura prihoda od Ministarstva saobraćaja i pomorstva dobio je na ime eksproprijacije, navodi se u obrazloženju.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor