Aprilsko takmičenje u matematici pod nazivom ,,Kengur bez granica“ i u tri sjeverne opštine

Međunarodno matematičko takmičenje “Kengur bez granica”, organizuje nevladina organizacija ,,Tinker“, koje će se održati po drugi put u Crnoj Gori. Ove godine priliku da učestvuju dobili su i učenici osnovnih i srednjih škola iz Bijelog Polja.

Foto; scontent
Foto; scontent

Takmičenje ove godine održaće se 9. aprila u Bijelom Polju, Podgorici, Nikšiću, Pljevljima, Kolašinu, Baru, Ulcinju i Kotoru.

Prema riječima izvršne direktorice te NVO Jelene Milojković, ovo takmičenje se od devedesetih godina prošlog vijeka organizuje u preko 80 zemalja svijeta, na svim kontinentima. Ideja je nastala tako što su oni već nekoliko godina pokušavali i željeli da djeca imaju priliku da učestvuju na ovakvom takmičenju, i spletom niza okolnosti, došlo je do toga da su se organizovali, okupili grupu ljudi koja to može da realizuje, saopštavajući da su srećni što ove godine imaju otvorene ruke da povećaju broj učesnika i pristupe u više gradova.

Napominje da je cilj takmičenja ,,Kengur bez granica“ popularizacija matematike.

Prema njenim riječima, namijenjeno je svima koji bi da se oprobaju u rješavanju problema čije odgonetanje zahtijeva maštu, osnovne vještine računanja, logičko razmišljanje i druge strategije za rješavanje problema, bez obzira na to koju ocjenu imaju iz matematike, kazala je ona i pozvala sve osnovce i srednjoškolce.

Takmičenje se organizuje u šest kategorija a rok za prijavu je 26. mart u 15 sati. Takmičenje će biti održano u 10 sati.

Kako je saopštila Milojković, glavni cilj im je da promovišu matematiku, i pokažu da ona nije dosadna, kako se, kazala je, mnogima čini. Ogromna vrijednost ovog takmičenja jeste ta, što svake godine zadatke pripremaju matematičari, prilagođavaju ih i kasnije ocjenjuju, dodala je ona. Zadaci nijesu školskog tipa, već logički izazovi. Veoma je ponosna na to što se veliki broj nastavnika i učitelja javlja gdje razmjenjuju materijale, kazala je ona.

Prijavljivanje se vrši putem zvanične internet stranice takmičenja: www.kengur.me, gdje su dostupne i Zbirke riješenih zadataka sa prethodnih takmičenja. Generalni sponzor takmičenja je Crnogorski Telekom, zlatni sponzor je Crnogorska Komercijalna Banka, a partneri su Univerzitet Donja Gorica, Udruženje Roditelji, Arhimed i Zzi d.o.o.

Takmičari iz 1. i 2. razreda osnovne škole koji žele učestvovati na takmičenju, takmiče se i primaju nagrade u kategoriji Pre-ecolier, konkurencija 3. razreda osnovne.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor