Advokat optužio vještaka da je uzeo mito od CEDIS-a

Jedino sam dobijao iznose na osnovu mog vještačenja, što je sve išlo preko nadležnog suda, tako da o tome nema govora, rekao je vještak Milutin OstojićU bjelopoljskom Višem sudu juče je nastavljeno suđenje vještaku elektrostruke Milutinu Ostojiću (76), koji se tereti za zloupotrebu službenog položaja u sticaju sa krivičnim djelom davanje lažnog iskaza.

Ostojiću se sudi pred tročlanim sudskim vijećem kojim predsjedava sudija Ivan Adamović po privatnoj tužbi Dragana Madžgalja i njegovog punomoćnika Kasima Dizdarevića.

Na juče održanom suđenju pročitani su iskazi nekoliko svjedoka, među kojima i novinara Seada Sadikovića, koji je pravio prilog nakon požara na kući Madžgalja. On je u iskazu kazao da lijevo od ulaza nije bilo požara i da se sve dešavalo desno i u blizini konzole.

– Lijeva soba je bila nedirnuta i smatram da je Elektroprivreda nalazom koji je urađen kasnije samo željela da izbjegne nadoknadu štete – rekao je Sadiković.

Optuženi Ostojić je kazao da se novinar Sadiković pokazao kao vještak požarne i elektrostruke, iako mu to nije struka, i ustvrdio da je u pitanju instruirana izjava.

Punomoćnik tužioca Kasim Dizdarević predložio je novi dokaz, pa je donijeta odluka da se do narednog pretresa, koji je zakazan za 2. mart, od Sektora za ekonomska pitanja CEDIS-a pribavi izvještaj o uplatama na račun vještaka Ostojića.

– Mi smo i ranije ukazivali da je Ostojić sve radio da zaštiti Elektroprivredu. Sad imamo čvrst dokaz da su na njegov lični žiro-račun uplaćivana novčana sredstva, kao i na račun KO „CIGRA“, na čijem je čelu bio. CEDIS mu je u više navrata uplaćivao određeni iznos, a na račun,,CIGRE“ pozamašan iznos – saopštio je Dizdarević.

Ostojić je na jučerašnjem pretresu demantovao te navode, tvrdeći da nikad nije dobio ništa od pomenutih firmi.

– Jedino sam dobijao iznose na osnovu mog vještačenja, što je sve išlo preko nadležnog suda, tako da o tome nema govora. Nema ništa od toga. Nema osnova za takve tvrdnje jer su zvanični vještaci ukazali da sam bio u pravu za sve kad je u pitanju požar na kući Madžgalja – naveo je Ostojić.

On je ranije kazao da nije sačinio lažni nalaz u predmetu sačinjenom povodom požara na kući Dragana Madžgalja iz Bijelog Polja.Prvostepenom presudom Ostojić je oslobođen optužbi. Presudu je u međuvremenu ukinuo Apelacioni sud Crne Gore i predmet vratio na ponovni postupak.Ostojića terete da je onemogućio naplatu odštete od 44.000 eura

Prema optužnici, vještak Milutin Ostojić je u tri navrata tokom 2017. godine, postupajući u parničnom predmetu Osnovnog suda u Bijelom Polju, u svojstvu vještaka elektrostruke–energetike, s umišljajem zloupotrijebio službeni položaj, čime je onemogućio Madžgalja da ostvari pravo na naknadu štete u iznosu od 44.000 eura, a lažnim nalazom omogućio EPCG da ne plati štetu. Preciziranom optužnicom punomoćnika tužioca, advokata Kasima Dizdarevića, navodi se da je vještak prećutao da je bio osnivač Crnogorskog komiteta međunarodnog vijeća za velike električne mreže – CIGRE, zbog čega je morao biti izuzet od vještačenja.

Izvor:DAN

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor