Abazović za „Dan“ o prijetnjama: Pobijedićemo kriminalce, kukavice ne pišu istoriju

Crna Gora je na raskrsnici i bira da li će biti evropska ili zemlja kriminala, rekao je Abazović za „Dan“

Predsjednik Vlade Dritan Abazović kazao je da su svi napadi na njega u kontinuitetu aktivirani od kada su bezbjednosne službe preuzele najsloženije operacije u državi, a koje se dominantno tiču suzbijanja šverca cigareta i kokaina.

– Nastavljamo svoju misiju oslobađanja države od organizovanog kriminala. Nema straha, kukavice ne pišu istoriju. Rekao sam već da nije do Temeljnog ugovora, nego do biznisa. Mislim da je građanima sada sve jasno, a tek će i biti. Hajka, nacionalizam i ekstremizam zapravo su dimna zavjesa iza koje stoje korupcija i organizovani kriminal. Zato su i svi napadi aktivirani na mene i Vladu. Ovo se dešava u kontinuitetu otkad smo preuzeli da radimo najsloženije operacije u državi, a koje se dominantno tiču suzbijanja šverca cigareta i kokaina – kazao je Abazović za „Dan“.

”HAJKA, NACIONALIZAM I EKSTREMIZAM SU ZAPRAVO DIMNA ZAVJESA IZA KOJE STOJE KORUPCIJA I ORGANIZOVANI KRIMINAL. ZATO SU I SVI NAPADI AKTIVIRANI NA MENE I VLADU, KAŽE ABAZOVIĆ

Abazović je naglasio da je Crna Gora na raskrsnici i da bira da li će biti zemlja Evropske unije ili zemlja kriminala.

– Kako god bilo, spremni smo za sve izazove i neće nas pokolebati. Crna Gora je na dobrom putu da suzbije kriminalne grupe, ali je još mnogo posla pred nama. Potrebna nam je odlučnost na svim nivoima, a vjerujem da će i ostvareni međunarodni kontakti dalje pomoći vladavinu prava. Država je na raskrsnici: biramo želimo li da budemo evropska ili kriminalna zemlja. Od prve ideje nikad neću odustati i zato sam spreman na svaku žrtvu – poručio je Abazović u izjavi za naš list.

image

FILIP ADŽIĆ

-MUP

Adžić: Žestoko nastavljamo borbu

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić kazao je za „Dan“ da je o prijetnjama premijeru Abazoviću obaviještena i Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB), od koje očekuje novu procjenu ima li dodatne ugroženosti premijera u novonastalim okolnostima.

– Ono što trenutno imamo kao informaciju jeste da ne postoji neka organizovana grupa koja na organizovani način pokušava da ugrozi bezbjednost premijera. Da li postoje pojedinačni slučajevi? To ćemo znati kada nadležni državni organi sprovedu sve aktivnosti – rekao je Adžić za naš list.

On je kazao da je razgovarao sa Abazovićem o prijetnjama, ali i da je odmah uslijedila reakcija institucija i da su sve bezbjednosne snage, kao i lokalni centri bezbjednosti, angažovani na prikupljanju informacija o eventualnoj ugroženosti premijera.

– Nećemo stati. Žestoko nastavljamo borbu protiv organizovanog kriminala – poručio je Adžić.

Izvršni direktor GP URA Zoran Mikić, koji zamjenjuje Abazovića u partijskim dužnostima, kazao je da su prijetnje upućene crnogorskom premijeru pojačane nakon posljednjih hapšenja koje je sprovelo Specijalno državno tužilaštvo. On nije mogao da saopšti više detalja o sadržaju prijetnji i njihovoj ozbiljnosti, kao i ni o tome da li je premijeru po procjenama nadležnih ugrožena bezbjednost.

– To je ipak stvar oko koje treba da se izjasne državni organi, a dio tih procjena je označen stepenom tajnosti, pa se o njima ne može javno govoriti. Mogu samo da kažem da su se prijetnje pojačale nakon posljednjih hapšenja po podacima koje su nadležni dobili od Europola – rekao je Mikić.

„Pamtićeš 18. jul po Petru Lazoviću, kunem ti se u Boga”

– Pamtićeš 18. jul po Petru Lazoviću, kunem ti se u Boga – samo je jedna od prijetnji koja je preko lažnih profila na društvenim mrežama stigla u inboks predsjedniku Vlade Crne Gore Dritanu Abazoviću prethodnih dana, a nakon hapšenja službenika Agencije za nacionalnu bezbjednost Lazovića.

To su naveli iz Kabineta predsjednika u odgovoru na pitanje o kakvim prijetnjama je riječ.

U odgovoru na pitanje dostavljen je i skrinšat jedne od prijetećih poruka.

– Pomenuta poruka poslata je preko lažnog instagram profila aki_boss777 19. jula, dan nakon hapšenja Lazovića po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva koje ga sumnjiči da je počinio pet krivičnih djela, kao član transnacionalne kriminalne organizacije „Kavački klan“ – navodi se u odgovoru.

Premijer Abazović je prije nekoliko dana obavijestio čelnike policije i ANB-a da ga grupe, bliske uhapšenom Petru Lazoviću i njegovom ocu Zoranu, bivšem visokom policijskom funkcioneru, targetiraju kao glavnog krivca za hapšenje i da planiraju neku vrstu odmazde.

Na tu informaciju reagovalo je Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava, zahtjevom prema državnim organima da preduzmu hitnu akciju kako bi se utvrdile „sve prijetnje koje dolaze iz kriminalnih struktura prema premijeru“.

Službenik ANB-a Petar Lazović uhapšen je 18. jula po nalogu Specijalnog tužilaštva, koje ga sumnjiči za stvaranje kriminalne organizacije, neovlašćenu proizvodnju, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, krijumčarenje, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i zloupotreba službenog položaja.

Lazović je na saslušanju negirao krivicu, ali mu je istražni sudija odredio pritvor od 30 dana.

izvor: dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor