Abazović Vajsu: Pola institucija u vd stanju, potrebna medijacija EU

Lider Građanskog pokreta URA, Dritan Abazović, sastao se sa evropskim poslanikom i liderom Zelenih u Evropi Tomasom Vajsom. Oni su tokom radne večere razgovarali o aktuelnoj političkoj situaciji i osvrnuli su na probleme sa kojima se suočava Crna Gora.

“Vajs je neko ko dobro poznaje Crnu Goru i kome nisu strani fenomeni sa kojima se suočavamo. Razgovaralo se o situaciji koja je nastala nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroisposvjesti, kao i o izbornoj reformi koja je praktično nestala sa agende Vlade Crne Gore”, saopšteno je iz URA.

Predlog URA koji je ranije saopšten i komesaru za proširenje Oliveru Verheljiju, jeste da EU vodi dijalog u Crnoj Gori, pošto je vladajuća struktura izgubila svaki kredibilitet.

“Saopštili smo konkretne predloge sa kojima ćemo poći i na najavljeni dijalog sa predsjednikom Vlade koji sada ima veliku odgovornost. Ovo je zadnji trenutak da napravimo kakve-takve izborne reforme, ali i sačuvamo evropski pravac države. URA je proevropska partija i naši prioriteti su kompatibilni sa našim međunarodnim partnerima” – saopštio je Abazović Vajsu tokom sastanka.

Abazović je Vajsa upoznao i sa činjenicom da se mnoge važne državne institucije nalaze faktički u tehničkom mandatu, te da su uslovi za izbore nikad gori.

“Pola države nam je u VD stanju, a desetine hiljada građana je na ulici. Dok se na ulicima gotovo svakodnevno dešavaju ubistva policija se bavi komentarima građana na društvenim mrežama. Zadnji je momenat da nešto zajedno preduzmemo. Upoznao sam kolegu Vajsa sa predlozima URA za riješavanje krize i poručio da ćemo svaku dobronamjernu incijativu koja ima za cilj izvlačenje zemlje iz ove krize podržati”, istakao je Abazović tokom sastanka.

Bilo je riječi i o stanju medijskih sloboda u Crnoj Gori i ulozi medija u društvu.

“Sloboda medija je važan faktor u razvoju demokratskih vrijednosti svakog društva. Oni su garant kritičke i objektivne misli i motor koji društvo gura naprijed. Zabrinjava činjenica da se Crna Gora redovno nalazi na začelju tabela koje mjere stepen slobode medija”, istakao je Abazović.

Lider URA zahvalio se Tomasu Vajsu na otvorenoj podršci za očuvanje prirodnih bogatstava Crne Gore, sa naglaskom da je uz njegovu ali i pomoć ostalih subjekata iz zemlje i inostranstva, nedavno dobijena bitka za zaštitu brda Gorice koju je pokrenula podgorička URA.

Sastanku je, pored Abazovica i Vajsa, prisustvovao u generalni sekretar URA Mileta Radovanić.

Izvor:CDM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor