Search
Close this search box.

Abazović sa jevrejskim zajednicama u Njujorku: Pojačati turističku promociju Crne Gore

Tokom posjete Sjedinjenim Američkim Državama predsjednik Vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović imao je sastanke sa predstavnicima jevrejskih zajednica ( B’nai B’rith International, Conference of Presidents, NCSEJ, World Jewish Congress, American Jewish Congress), sa kojima je razmijenio mišljenje o mogućnostima unaprjeđenja saradnje Crne Gore i Izraela.

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika vlade, Abazović je izrazio zadovoljstvo dobrim odnosima dvije zemlje, kojima doprinose česti susreti na najvišem nivou, podsjetivši na nedavnu posjetu Ministra javne uprave Izraelu u vrlo osjetljivom trenutku kada je Crna Gora pod sajber napadima.

On je ukazao i na dolazak važnog izraelskog investitora u Crnu Goru, kompanije BIG, koja ima plan da poslovanje uskoro proširi na jug Crne Gore.

„Nastavak bliske saradnje sa vašim organizacijama je svakako prilika za dalje unaprjeđenje saradnje naših zemalja u drugim oblastima od obostranog interesa“, kazao je premijer.

On je sagovornike informisao o planovima o izgradnji Jevrejskog centra u Podgorici i istakao da će realizacija tog projekta značajno doprinijeti promociji multikulturalnosti crnogorskog društva.

Predstavnici jevrejskih zajednica u Njujorku su izrazili zadovoljstvo susretom sa predsjednikom Vlade Crne Gore.

„Cijenimo to što su Jevreji u Crnoj Gori bili i ostali bezbjedni. Vjerujemo da je to pravi primjer suprotstavljanja narastajućem antisemitizmu na svijetu“, istakli su oni i ukazali na značaj posjete premijera Crne Gore Izraelu nakon tamošnjih novembarskih izbora.

U tom smislu, ocijenili su da bi otvaranje ambasade u Izraelu značajno doprinijelo intenziviranju bilateralnih odnosa.

Sagovornici su se saglasili da Crna Gora može biti ponosna jer je jedna od rijetkih država u kojoj se nikada nije dogodio holokaust.

Oni su kazali da su, pored porasta antisemitizma, posebno zabrinuti i zbog invazije Rusije na Ukrajinu, kao i zbog aktivnosti Irana, kojima, kako su istakli “zajednički treba stati na put i glasno ih osuditi”.

Predstavnici jevrejskih zajednica su istakli posebno interesovanje privrednika i građana za turističke potencijale Crne Gore i ocijenili da je neophodno osnažiti promotivnu kampanju u Sjedinjenim Američkim Državama.

Sagovornici su izrazili interesovanje za investiranje u turističke i privredne potencijale te najavili snaženje komunikacije u tom pravcu.

Upoznajući sagovornike sa situacijom u regionu, predsjednik Vlade je ocijenio da se iza snažnog i ekstremnog nacionalizma u regionu uvijek nalazi korupcija.

„Crna Gora njeguje dobrosusjedsku politiku što jedan od temelja naše vanjske politike, zbog toga smo i članica više od 35 regionalnih organizacija, a podržavamo i nove regionalne inicijative koje vode približavanju i bližoj saradnji naših država“, zaključio je Abazović.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor