Search
Close this search box.

Ukrajina: Napredujemo u okolini Hersona

Danas je sto dana od početka ruske invazije na Ukrajinu.
Napad Rusije na Ukrajinu se nastavlja, Harkov, Foto: Reuters
Napad Rusije na Ukrajinu se nastavlja, Harkov, Foto: Reuters

07:50: Institut za rat: Rusi se bore da uspostave kontrolu nad okupiranim područjima

Ruske snage bore se da uspostave “trajnu kontrolu” na privremeno okupiranim područjima, tvrdi američki Institut za ratne studije.

Institut navodi da ruske snage “nisu sposobne kontrolisati lokalno stanovništvo, nametati korištenje ruske rublje ili provoditi birokratske procese”.

07:47: CNN: Rusija je promijenila cilj, kratki rat više nije moguć

Sto dana nakon početka invazije kasnije ukrajinski moral nije pao. Ukrajinske trupe, opremljene modernim protivtenkovskim oružjem koje su isporučile SAD i njihovi saveznici, devastirali su ruske oklopne kolone, ukrajinske rakete potopile su vođenu raketnu krstaricu Moskva, ponos ruske Crnomorske flote…

Krajem marta ruska vojska počela je povlačiti svoje pretučene vojnike iz okoline ukrajinskog glavnog grada, tvrdeći da su preusmjerili fokus na zauzimanje istočne regije Donbasa. Tri mjeseca nakon početka svoje invazije čini se da Rusija više ne cilja na kratak, pobjednički rat u Ukrajini – niti se čini da ga može postići.

07:46: EU diplomati dali konačno odobrenje za šesti krug sankcija; Orban tražio da se patrijarh Kiril makne s liste sankcija

Diplomati Evropske unije dali su konačno odobrenje za šesti krug sankcija EU protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu, rekao je diplomata Rojtersu.

Sankcije uključuju djelimičnu zabranu nafte i ukloniće najvećeg ruskog zajmodavca Sberbank s međunarodne SWIFT platforme.

Do ovih sankcija došlo je nakon što je Mađarska više puta blokirala potrebnu jednoglasnost svih 27 članica zbog svojih nacionalnih zahtjeva, prvenstveno oko izuzeća iz embarga na naftu.

Diplomata je u četvrtak rekao da je sporazum konačno moguć nakon što se ostalih 26 zemalja složilo da se s crne liste moćnika koji su pod EU sankcijama ukloni poglavara Ruske pravoslavne crkve i bliskog saveznika Kremlja, patrijarha Kirila, kako bi umirili Budimpeštu.

Sporazum stupa na snagu sutra u 07:00 GMT, osim ako neka od država članica ne uloži prigovore, rekao je diplomata. Zakonsko izricanje sankcija uslijedilo bi ubrzo nakon toga.

07:45: Proizvođači nafte povećavaju proizvodnju više od očekivanja

Veliki proizvođači nafte, predvođeni Saudijskom Arabijom, pristali su povećati proizvodnju nakon najave Evropske unije o velikom smanjenju uvoza ruske nafte.

Nakon što je EU uvela embargo na rusku naftu cijene nafte su poraslena rekordno visoke vrijednosti, što je izvršilo pritisak na OPEC+ grupu proizvođača da oslobodi više zaliha kako bi se rasteretilo tržište.

Analitičari su očekivali da će se skupina OPEC+ držati samo skromnog povećanja količine nafte koju puštaju na tržište, te da će onaporasti za još 432.000 barela dnevno u julu, no Rojters, pozivajući se naizvor iz OPEC+, tvrdi da je ta grupa zemalja pristala povećati proizvodnju za 648.000 barela dnevno u julu, a takođe i u avgustu. To je povećanje od otprilike 50 odsto u odnosu na dosadašnje isporuke nafte iz tih zemalja.

Ovo će nadoknaditi dio ruske nafte koja više neće stizati u EU.

Procjenjuje se da je ruska proizvodnja nafte pala za oko milion barela dnevno kao rezultat zapadnih sankcija.

06:21: Zelenski: Ruska vojska je cinična

Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da ukrajinske snage odolijevaju ruskom napadu oko grada Severodonjecka u istočnoj regiji Donbasa.

“Ruska vojska koristi sve svoje oružane sposobnosti i uopšte ne gleda na ljude. Posebno je cinično da u prvoj liniji napada okupatori vrlo često koriste one ljude koji su u svoju vojsku unovačeni na prethodno okupiranom području Donjecka i Luganske regije”, rekao je Zelenski.

04:50: Ukrajina: Napredujemo u okolini Hersona

Ukrajinske snage kažu da su postigle značajan napredak tokom ofenzive na ruske položaje u okupiranoj južnoj regiji Herson.

“U regiji Herson oružane snage oslobodile su osam kilometara okupirane teritorije”, objavili su na Telegramu.

Izvor: Portal Analitika

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor